4- 6 porcí
Kynuté těsto na buchtičky

Hladká mouka | 500 g |
Droždí sušené pekařské | 1 ks |
Sůl | špetka |
Cukr krupice | 50 g |
Olej | 50 g |
Žloutky | 2 ks |
Mléko | 250 ml |

postup: ohřejte si mléko. Do vlažného mléka zamíchejte sušené droždí, část cukru a malou část mouky. Kvásek nechte vzejít, přikrytý na teplém místě. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, sůl a zbytek cukru. Přimíchejte kvásek a olej. Těsto míchejte, dokud nebude hladké a dobře propracované. Těsto nechte vzejít přikryté na teplém místě. Teplem těsto násobně zvětší objem, znovu ho propracujte a postup kynutí na teplém místě opakujte. Znovu přetužte a dejte kynout. Pekáč 40 x 30 cm nebo dva pekáče 20 x 30 cm si vymažte rozpuštěným máslem. Z nakynutého těsta vytvořte váleček, který rozdělte na malé dílky. Z každého dílku vytvořte koulením 90 ks kuliček. Skládejte do pekáče máslem pomazané kuličky. Přikryté, dejte nakynout. Nakynuté buchtičky dejte péci na 180 °C – 25 minut. Částečně vychladlé podávejte s vanilkovým krémem na dukátové buchtičky.
Krém na dukátové buchtičky
Krém na dukátové buchtičky |


