Hrušková žemlovka

Hrušková žemlovka


Porcí 4 – 6 ks  

Žemlovka

Hrušky 500 – 600 g
Vlašské ořechy 80 g
Mléko polotučné 400 g
Cukr vanilkový 2 ks
Skořice mletá 2 ks
Rohlíky 5 ks

Postup: hrušky oloupejte a nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte na kolečka. Mléko oslaďte vanilkovým cukrem. V mléce namočte rohlíky, vždy jednotlivě a vyložte dno pekáče. Rohlíky pokryjte polovinou tvarohové náplně, na náplň rozložte nastrouhané hrušky, které posypete skořicí a ořechy. Pokud máte rádi více sladké, posypte hrušky i cukrem krupicí. Takto připravte i druhou vrstvu. Horní část pokryjte rohlíky, nasáklé mlékem. Žemlovku pečte na 170 °C – 40 minut. Při zabarvení, rohlíky omastěte máslem a krátce dopečte. Horní část bude křupavá. Žemlovka je nejen dobrá za tepla, ale i za studena.

Tvarohová náplň

Tvaroh tučný ve vaničce 250 g
Citrónový cukr, cukr krupice 1 ks + 100 g
Žloutek 1 ks

Postup: tvaroh rozmíchejte s cukrem a žloutkem.

Dohotovení

Máslo 50 g

Postup: máslem vymažte pekáč. Zbytek másla rozdělte na upečené rohlíky.