Jáhlový nákyp s jablky

Jáhlový nákyp s jablky

Jáhlový nákyp

Porcí 6 ks

Jáhly uvařené v osolené vodě200 g
Vejce1 ks
Bílek 1 ks
Vanilkový cukr Vitana1 ks
Cukr krupice50 g
Máslo 20 g
Smetana 40% 100 ml
Skořice mletá Vitana1 lžíce

Postup: jáhly uvařte podle návodu na obalu. Formu si vymažte máslem. Vyšlehejte vejce, bílek s cukrem do tuhé pěny. Do teplých jáhel zamíchejte máslo, které se rozpustí, a přilijte smetanu. Jáhly smetanu natáhnou. Poté zamíchejte vanilkový cukr, skořici a vyšlehaná vejce. Polovinu hmoty nalijte do zapékací formy. Na vrstvu naskládejte očištěné a na plátky nakrájené jablka. Druhou částí zakryjte ovoce a dejte nákyp péci na 170 °C po dobu 35 minut. 

Vanilková omáčka

Mléko 400 ml
Krémový prášek vanilkový1 ks
Cukr mandlový Vitana2 ks
Žloutky 3 ks
Vaječný likér30 ml

Postup: 2/3 mléka dejte vařit s mandlovým cukrem. Do 1/3 mléka zamíchejte krémový prášek. Žloutky metličkou rozmíchejte ve vaječném likéru. Do vroucího mléka metličkou zašlehejte po dobu dvou minut krémový prášek v mléce. Odstavte a metličkou zašlehejte žloutky ve vaječném likéru. Vanilkovou omáčkou polijte nákyp. Podávejte za tepla. 

Ovoce 

Jablka 2 ks