Citrónový koláč

Citrónový koláč

12 ks

Těsto na koláč

Mouka hladká230 g
Cukr moučka75 g
Cukr vanilkový Vitana1 ks
Máslo 150 g
Vejce tekutá1 ks
Prášek do pečiva Vitana½ ks

postup:hladkou mouku prosejte a rozmíchejte v mouce kypřící prášek. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přimíchejte cukr vanilkový, povolené máslo a vejce. Do propracovaného tuku s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřícím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně 1 hodinu. Odleželé těsto rozválejte a těsto přendejte do nízké formy 32 cm. 

Citrónová náplň

Máslo 100 g
Citrónová šťáva ze 2 citrónů125 ml
Vejce 2 ks
Mascarpone250 g
Citrónová kůra Vitana 1 lžička
Citrónový cukr Vitana1 ks
Cukr moučka150 g
Bramborový škrob1 lžíce

postup:vyšlehejte máslo, cukr, citrónovou kůru. Do vyšlehaného másla postupně zašlehávejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte Mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň vylijte na těsto. Pečte při 160 °C – 45 minut. 

Šlehačková náplň

Smetana 33%250 ml
Ztužovač do šlehačky Vitana1 ks
Cukr moučka 30 g

postup: do smetany nasypejte ztužovač do šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle potřeby cukrem moučkou. Šlehačkovou náplň navrstvěte lžící na koláč, dozdobte jahodami a kůrou s citrónů. 

Dohotovení

Jahody čerstvé300 g
Citrónová kůra – nudličky ½ citrónu