Citrónový koláč

Citrónový koláč

Porcí 4 ks průměr ráfku 15 cm nebo jeden koláč

Těsto 

Máslo 125 g
Mouka hladká250 g
Sůl špetka
Cukr moučka30 g
Žloutek 1 ks

Technologický postup: máslo nakrájejte na kousky. Do prosáté mouky zamíchejte sůl a cukr moučku. Nakonec přimíchejte žloutek s máslem. Propracované těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odležet. Vychladlé těsto rozválejte a dejte do formy. Formu i s těstem vložte do mrazničky a nechte pořádně vychladnout. Nahřejte si troubu na 180 °C a vložte do ní namraženou formu s těstem a nechte těsto zapéci. 

Náplň citrónová s mátou

Citrónová kůra chemicky neošetřeno1 ks
Citrónová šťáva1 ks
Sůlšpetka
Cukr krupice0,075
Mouka hladká0,020
Mléko 0,500
Žloutky 4 ks
Máta 10 lístků
Citrónový cukr Vitana1 ks

Technologický postup: dáme vařit mléko 2/3 s citrónovou kůrou, solí, přidáme cukr a vaříme 1 minutu. Do 1/3 mléka zamícháme mouku. Mícháme asi 2 minuty, odstavíme a přimícháme citrónovou šťávu. Nakonec rychle zamícháme žloutky. Hmotu nalijeme do zapečených forem a dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C asi 30 minut. Vyndáme z trouby.

Bílková čepice

Bílky 4 ks
Cukr krupice0,070

Technologický postup: vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu. Sníh lžící navrstvěte na koláč a dejte zapéci. Na 180 °C dozlatova.