
Porcí 12 – 16 ks

Těsto
Vejce | 200 g |
Cukr krupice | 300 g |
Rozpuštěné máslo | 200 g |
Hořká čokoláda | 400 g |
Mouka hladká | 100 g |
postup: Vejce vyšlehejte s cukrem krupicí 3 minuty do pěny. Máslo si rozpuste, odstavte a přisypejte čokoládu. Míchejte tak dlouho, dokud nebude čokoláda úplně rozpuštěná. Tekutou část přimíchejte do vyšlehaných vajec a nakonec přimíchejte mouku. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče.

Cukrářský krém
Mléko polotučné | 250 ml |
Vanilkový cukr Vitana | 1 ks |
Cukr krupice | 60 g |
Bramborový škrob | 20 g |
Mouka hladká | 5 g |
Vejce | 50 g 1 ks |
Máslo | 25 g |

postup: mléko si rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší množství mléka dejte vařit s máslem a polovinou cukru. Druhou polovinu cukru, mouku, škrob a vejce metličkou prošlehejte do zbylého mléka. Vroucí mléko odstavte a přimíchejte metličkou připravenou směs s mlékem. Vraťte na plotnu a míchejte jednu minutu. Nesmíte krém vařit. Odstavte a nechte prochladnout. Přendejte krém do sáčku. Na těsto v pekáči nastříkejte pusinky krému.

Jablečná náplň
Jablka omytá | 900 g |
Cukr krupice | 150 g |
Skořice mletá Vitana | 5 g – 1 lžíce |
Voda | 100 ml + 100 ml |
Krémový prášek vanilkový | ½ ks |
postup: v jedné části vody rozmíchejte krémový prášek. Omyté jablka očistěte a nakrájejte na malé kostičky. V rendlíku dejte vařit jablka, cukr, polovinu vody a skořici. Krátce jablka povařte, přilijte mléko s krémovým práškem a míchejte do zhoustnutí. Jablka lžící navrstvěte na cukrářský krém. Koláč počte na 170 °C přibližně 45 minut. Nechte vychladnout, aby se vám koláč lépe krájel.


