Čokoládový koláč s jablky

Čokoládový koláč s jablky

Porcí 12 – 16 ks

Těsto 

Vejce 200 g
Cukr krupice300 g
Rozpuštěné máslo200 g
Hořká čokoláda400 g
Mouka hladká 100 g

postup: Vejce vyšlehejte s cukrem krupicí 3 minuty do pěny. Máslo si rozpuste, odstavte a přisypejte čokoládu. Míchejte tak dlouho, dokud nebude čokoláda úplně rozpuštěná. Tekutou část přimíchejte do vyšlehaných vajec a nakonec přimíchejte mouku. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče. 

Cukrářský krém 

Mléko polotučné250 ml
Vanilkový cukr Vitana1 ks
Cukr krupice60 g
Bramborový škrob20 g
Mouka hladká5 g
Vejce 50 g 1 ks
Máslo 25 g

postup: mléko si rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší množství mléka dejte vařit s máslem a polovinou cukru. Druhou polovinu cukru, mouku, škrob a vejce metličkou prošlehejte do zbylého mléka. Vroucí mléko odstavte a přimíchejte metličkou připravenou směs s mlékem. Vraťte na plotnu a míchejte jednu minutu. Nesmíte krém vařit. Odstavte a nechte prochladnout. Přendejte krém do sáčku. Na těsto v pekáči nastříkejte pusinky krému.

Jablečná náplň

Jablka omytá900 g
Cukr krupice150 g
Skořice mletá Vitana5 g – 1 lžíce
Voda 100 ml + 100 ml
Krémový prášek vanilkový½ ks

postup:  v jedné části vody rozmíchejte krémový prášek. Omyté jablka očistěte a nakrájejte na malé kostičky. V rendlíku dejte vařit jablka, cukr, polovinu vody a skořici. Krátce jablka povařte, přilijte mléko s krémovým práškem a míchejte do zhoustnutí. Jablka lžící navrstvěte na cukrářský krém. Koláč počte na 170 °C přibližně 45 minut. Nechte vychladnout, aby se vám koláč lépe krájel.