Jablkový koláč

Jablkový koláč

Porcí 12 ks 1 koláč

 

Těsto

Máslo

0,120

Mouka hladká

0,220

Sůl

0,002

Cukr krupice

0,075

Vejce

1 ks

Citrónový cukr Vitana

 

 

Postup: do prosáté mouky zamícháme sůl, cukr krupici, citrónový cukr. Vejce spojíme s máslem a nakonec přimícháme sypké suroviny. Vznikne nám hladké těsto. Zabalíme těsto do fólie a necháme v chladu odležet 30 minut. Těsto vyválíme na 3 mm tloušťky. Těsto natočíme na váleček a přendáme do formy. Formu i s těstem dáme na 20 minut zamrazit.

 

Jablková náplň

Jablka očištěná a nakrájená

0,900

Cukr krupice

0,070

 

Postup: jablka očistěte, oloupejte a nakrájejte na plátky. V misce smíchejte s cukrem. Vyndejte formu z mrazáku a naplňte jí jablky. Takto připravený koláč vložte do předehřáté trouby na 170 °C. Koláč vyndejte až budou zlatavé okraje těsta.

 

Smetanový přeliv

Vejce

2 ks

Cukr krupice

0,035

Smetana 33%

0,090

Skořice mletá Vitana nebo skořicový cukr

0,002

Mandlové lupínky

0,025

 

Postup: v misce metličkou promíchejte vejce, cukr krupici, smetanu, mandlové lupínky a skořici. Vyndejte koláč z trouby. Jablka na koláči lehce pročechrejte. Celý povrch zalijte zálivkou. Nechte dopéci do zlatova. Vychladlé krájíme.