Koláč s jablky a karamelem

Koláč s jablky a karamelem

Porcí 12 ks 

Těsto ořechové

Mouka hladká190 g
Cukr moučka70 g
Cukr vanilín Vitana1 ks
Máslo 150 g
Vejce 15 g
Vlašské ořechy mleté56 g
Skořice mletá Vitanašpetka

Technologický postup: do mouky zamíchejte vlašské ořechy a skořici. Cukr moučku zamíchejte s povoleným máslem, vejci a vanilínovým cukrem. Do propracované hmoty zamíchejte sypkou směs mouky a ořechů. Vše propracujte v pevné těsto. Těsto zabalte a nechte 30 minut odležet v ledničce. Těsto vyválejte a vyložte s plátem těsta formu 32 cm. 

Ořechová vrstva

Vlašské ořechy půlky250 g
Karamel 200 g

Technologický postup: vlašské ořechy smíchejte s karamelem a ořechy vyložte na dno koláče.

Jablková vrstva

Jablka 1000 g
Vejce 4 ks
Perníkové koření Vitana1 lžička
Cukr krupice100 g
Smetana nebo kondenzované mléko50 ml

Technologický postup: jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Vejce metličkou rozmíchejte s perníkovým kořením, cukrem a smetanou. Jablka navrstvěte na ořechy a zalijte zálivkou.

Ořechy na ozdobu

Vlašské ořechy půlky200 g
Smetana 50 ml

Technologický postup: vlašské ořechy nechte navlhnout ve smetaně. Ořechy posypte jablka. Koláč pečte na 170 °C asi 60 – 65 minut.