Kořeněné uzle

Kořeněné uzle


Porcí 12 ks  45 g

Kynuté těsto

Polohrubá mouka 300 g
Sušené droždí 1 ks (8 g)
Sůl špetka
Cukr krupice 50 g
Majolka 50 g
Žloutky 2 ks
Mléko 125 ml

postup: do mouky zamíchejte špetku sole a prosejte do misky. V mouce vytvořte důlek. Do něj nasypejte cukr. Ohřejte si mléko na 40 °C. Nalijte mléko na cukr s moukou a do mléka zamíchejte sušené droždí. Zakryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplém místě. Do vyběhlého kvásku zamíchejte žloutky, majolku. Propracujte v hladké těsto. Dejte kynou na teplé místo, znovu promíchejte (přetužte) a zase nechte kynout. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na obdélník 20×30 cm. Oba rozválené díly pomašlujte rozpuštěným máslem a jeden díl posypejte cukrem s kořením. Druhý díl stranou s máslem položte na cukrovou část. Válečkem lehce zamáčkněte. Nakrájejte pásky 2 cm široké. Konec pásku podržte mezi prsty a natáčejte pásek okolo prstů, konec provlíkněte středem. Uzle pokládejte na pečící papír. Přikryjte utěrkou a nechte kynout. Vykynuté uzle pomašlujte rozšlehaným vejcem. Pečte na 180 °C po dobu 12 – 15 minut.

Sypká část

Mletý kardamon ¼ lžičky
Mletá skořice 1 lžička
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice 50 g

Technologický postup:  vše smíchejte

Dohotovení

Máslo na pomazání plátů 50 g
Vejce na pomašlování 1 ks