Porcí 12 ks 45 g

Kynuté těsto
Polohrubá mouka | 300 g |
Sušené droždí | 1 ks (8 g) |
Sůl | špetka |
Cukr krupice | 50 g |
Majolka | 50 g |
Žloutky | 2 ks |
Mléko | 125 ml |
postup: do mouky zamíchejte špetku sole a prosejte do misky. V mouce vytvořte důlek. Do něj nasypejte cukr. Ohřejte si mléko na 40 °C. Nalijte mléko na cukr s moukou a do mléka zamíchejte sušené droždí. Zakryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplém místě. Do vyběhlého kvásku zamíchejte žloutky, majolku. Propracujte v hladké těsto. Dejte kynou na teplé místo, znovu promíchejte (přetužte) a zase nechte kynout. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na obdélník 20×30 cm. Oba rozválené díly pomašlujte rozpuštěným máslem a jeden díl posypejte cukrem s kořením. Druhý díl stranou s máslem položte na cukrovou část. Válečkem lehce zamáčkněte. Nakrájejte pásky 2 cm široké. Konec pásku podržte mezi prsty a natáčejte pásek okolo prstů, konec provlíkněte středem. Uzle pokládejte na pečící papír. Přikryjte utěrkou a nechte kynout. Vykynuté uzle pomašlujte rozšlehaným vejcem. Pečte na 180 °C po dobu 12 – 15 minut.

Sypká část
Mletý kardamon | ¼ lžičky |
Mletá skořice | 1 lžička |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Cukr krupice | 50 g |
Technologický postup: vše smíchejte

Dohotovení
Máslo na pomazání plátů | 50 g |
Vejce na pomašlování | 1 ks |
