Kynuté bábovka s ořechovou náplní

Kynuté bábovka s ořechovou náplní

Porcí 1 ks

Těsto

Mouka polohrubá

0,300

Droždí sušené

½ ks

Sůl

špetka

Cukr krupice

0,050

Olej

0,050

Žloutky

1 ks

Vejce

1 ks

Mléko

0,125

Prášek do pečiva Vitana

0,5 ks

 

Postup: do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutek, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, tak dlouho až bude těsto hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby těsto správně zvedalo svůj objem. Hladké těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z těsta vyprchal oxid uhličitý a nechte těsto podruhé kynout. Nakynuté těsto válečkem rozválejte do tvaru obdélníku na 40 x 30 cm. Na vyválené těsto rozetřete ořechovou náplň. Stočte placku s náplní do tvaru rolády. Roládu opatrně vložte do vymazané a vysypané moukou bábovkové formy. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Předehřejte si troubu na 180 °C. Prsty zkuste zda je bábovka nakynutá. Těsto bude nadýchané. Opatrně vložte do předehřáté trouby. Pečte podle velikosti formy od 45 – 55 minut. Ještě za tepla vyklopte z formy a pocukrujte.