Porcí 8 – 12 ks
Těsto linecké kořeněné

Mouka hladká | 230 g |
Cukr moučka | 75 g |
Máslo | 160 g |
Vejce | 30 g |
Kypřící prášek do perníku Vitana | ½ ks |
Koření do perníku | 1 lžička |
Sůl | špetka |
postup: do prosáté mouky zamíchejte sůl, koření do perníku a kypřící prášek do perníku. Povolené máslo zamíchejte do cukru a vajec. Nakonec krátce vpravte do tuku mouku. Těsto si nechte zabalené odležet v ledničce jednu hodinu. Mezi tím si připravte náplně a vypeckujte švestky.


Těsto si rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší část si rozválejte a placku velikosti kulaté formy 28 cm. Vytvořte si okraj. Těsto zapečte na 5 minut při 180 °C. Zapečené těsto si nechte pět minut vychladnout a po obvodu zastříkejte tvarohovou náplň. Vedle tvarohové nastříkejte povidlovou a takto pokračujte až ke středu. Na náplně rozprostřete rozpůlené švestky. Ze zbytku těsta si vyválejte dlouhou placku, kterou si nakrájíte na pásky. Koláč si pásky ozdobte. Lehce si je pomažte rozšlehaným vejcem, nebudou se vám oddělovat. Koláč pečte na 180 °C dozlatova necelých 30 minut.

Tvarohová náplň
Tvaroh polotučný | 250 g |
Vejce | 1 ks |
Cukr s citrónovou příchutí Vitana | 1 ks |
Cukr krupice | 50 g |
postup:tvaroh si rozmíchejte se zbytkem surovin. Náplň si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou

povidlová náplň + ovoce
Povidla | 200 g |
Švestky | 500 g |
postup: švestky omyjte a vypeckujte. Povidla si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou.

