Makový koláč

Makový koláč

8 porcí

Porcí 8 ks  100 g

Linecké těsto

Mouka hladká230 g
Cukr moučka75 g
Cukr vanilín Vitana1 ks
Máslo 150 g
Vejce 30 g
Kypřící prášek Vitana½ ks

postup:do prosáté hladké mouky zamíchejte kypřící prášek. Vytvořte si v mouce důlek a do něj prosejte cukr moučku, přidejte povolené máslo, vejce, vanilkový cukr. Nejdříve promíchejte cukr, máslo a vejce a nakonec vmíchejte všechnu mouku. Těsto vyválejte a vyložte s ním formu. Předpečte formu s těstem. Těsto nesmí být upečené, ale pouze předpečené. Rovnoměrně rozdělte na těsto náplň. Pečte na 180 °C  – 40 minut.

Maková náplň

Piškotové drobečky125 g
Cukr krupice150 g
Cukr vanilínový Vitana1 ks
Hera nebo jiný margarín 20 g
Mák mletý250 g
Sušené mléko 50 g
Skořice mletá Vitana2 g
Voda 250 g
Citrónová kůra Vitana2 g

postup:dejte vařit cukr krupici, vanilínový cukr, margarín, sušené mléko a vodu. Do vroucího mléka zamíchejte mletý mák a provařte náplň 2 minuty. Odstavte a nechte částečně vychladnout. Nakonec zahustěte drobečky, skořicí a citrónovou kůrou. Hustou makovou náplň můžete naředit mlékem. Řídkou zahustěte drobečky.