Máslový croisant

Máslový croisant

15 ks

Plundrové těsto

Mouka hladká

500 g

Voda

140 g

Plnotučné mléko

140 g

Cukr krupice

55 g

Máslo povolené

40 g

Instantní droždí Vitana

11 g

Sůl

3 g

Tuková kostka: máslo

280 g

 

Technologický postup: večer si připravte těsto. Ve studeném mléce rozpuste cukr a droždí. Přimíchejte zbytek surovin a těsto vymíchejte ručně, nebo ve stroji až bude těsto hladké. Dejte těsto do misky a překryjte fólií. Nechte odležet v ledničce 12 hodin. Druhý den ráno těsto vyndejte z lednice a rozválejte do tvaru čtverce 26 x 26 cm. Vyndejte odvážené máslo z lednice, které si předpřipravte do tvaru placatého čtverce. Máslo položte do středu čtverce a zabalte rohy těsta do tvaru dopisu. Rozválejte obdélník 20 x 60 cm a těsto přeložte na 4 vrstvy. Těsto zabalte a nechte odpočinout v ledničce 30 minut. Po vyndání z lednice znovu rozválejte na obdélník 20 x 60 cm a znovu přeložte na 4 vrstvy. Zabalte, nechte 30 minut odležet v lednici. Tento postup opakujte ještě jednou.

Těsto rozválejte 15 x 60 cm. Rádélkem těsto rozkrájejte na podlouhlé trojúhelníky. Širší část stáčejte do nejužší. Croissanty naskládejte na pečící papír, nechte kynout na teplém místě 24 – 26 °C cca 2 hodiny. Vykynuté pomašlujte a pečte v předehřáté troubě při teplotě 185 °C cca 7 minut, teplotu snižte na 165 °C a dopékejte 9 minut.