Mátové koláčky

Mátové koláčky

Porcí 10 ks  

Těsto linecké

Mouka hladká 230 g
Cukr moučka75 g
Máslo 160 g
Vejce 30 g
Sůl špetka

postup: do prosáté mouky přisypejte špetku soli. Povolené máslo zamíchejte do cukru a vajec. Nakonec krátce vpravte do tuku mouku. Těsto si nechte zabalené odležet v ledničce jednu hodinu. Mezi tím si připravte cukrářský krém, mátovou náplň. 

Těsto si rozválejte na plát a vytlačte si podle formiček těsto do košíčků. Na těsto si nastříkejte hladkou trubičkou mátovou náplň. Střed vyplňte cukrářským krémem a koláčky posypejte nasekanými mandlemi. Koláčky pečte na 175 °C dozlatova necelých 25 minut.

Cukrářský krém 

Mléko polotučné125 ml
Vanilkový cukr Vitana1 ks
Cukr krupice30 g
Bramborový škrob10 g
Mouka hladká2,5 g
Vejce 25 g 
Máslo 12,5 g

postup: mléko si rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší množství mléka dejte vařit s máslem a polovinou cukru. Druhou polovinu cukru, mouku, škrob a vejce metličkou prošlehejte do zbylého mléka. Vroucí mléko odstavte a přimíchejte metličkou připravenou směs s mlékem. Vraťte na plotnu a míchejte jednu minutu. Nesmíte krém vařit. Odstavte a nechte prochladnout. 

Mátová náplň

Máta čerstvá20 g
Cukr krupice50 g
Tvaroh na pečení250 g
Mandlová moučka70 g
Vejce 1 ks
Cukr krupice50 g
Citrónová kůra z 1 ks 

postup: mátu si s cukrem ve hmoždíři zjemněte na pastu. Pastu zamíchejte do tvarohu, přimíchejte zbytek surovin. 

Dohotovení

Mandle blanšírované100 g