Obrácené plněné koláče

Obrácené plněné koláče

Těsto

Mouka polohrubá

0,600

Droždí sušené

1 ks

Sůl

špetka

Cukr krupice

0,100

Olej

0,100

Žloutky

2 ks

Vejce

1 ks

Mléko

0,250

Prášek do pečiva Vitana

1 ks

Žloutek na pomašlování

2 ks

Technologický postup: do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, tak dlouho až bude těsto hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby těsto správně zvedalo svůj objem. Hladké těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z těsta vyprchal oxid uhličitý a nechte těsto podruhé kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních vytvořte kuličku. Kuličky z kynutého těsta rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kuličky kynout asi 10 – 15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte. Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Hladkou částí naplněné koláče skládejte na plechy. Mezi koláčky nechte 10 cm mezeru. Plech z koláči přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky, na stře koláče nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. nakynuté koláče vložte do trouby a pečte 15 – 20 minut do zlatavé barvy. Po upečení nechte koláče vychladnout a před podáváním pocukrujte.

Povidlová náplň

Povidla

0,200

Rum

0,010

Technologický postup: povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.

Tvarohová náplň

Tvaroh

0,250

Citrónový cukr Vitana

1 ks

Vejce

1 ks

Cukr moučka

0,010

Mléko

0,010

Technologický postup: v míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.