Ořechový hruškový koláč

Ořechový hruškový koláč

Porcí 12 ks průměr ráfku 28 cm nebo jeden koláč

Těsto 

Máslo 100 g
Mouka hladká200 g
Sůl špetka
Cukr moučka                                    100 g
Vejce 1 ks
Mleté mandle20 g
Mleté lískové oříšky20 g

Technologický postup: máslo nakrájejte na kousky. Do prosáté mouky zamíchejte sůl, mleté mandle, mleté lískové oříšky a cukr moučku. Nakonec přimíchejte vejce s povoleným máslem. Propracované těsto rozválejte a dejte do formy. Formu i s těstem vložte do ledničky a nechte pořádně vychladnout asi 30 minut. Nahřejte si troubu na 180 °C a vložte do ní nachlazenou formu s těstem a nechte těsto zapéci asi 10 – 15 minut.

Náplň ořechová

Máslo 60 g
Cukr krupice60 g
Vanilkový cukr1 ks
Mleté mandle40 g
Mleté lískové ořechy20 g
Vejce 1 ks

Technologický postup:  vyšlehejte povolené máslo s cukrem. Přidejte vejce a dál šlehejte do hladkého krému. Ručně zamíchejte mleté ořechy. Ořechovou náplň navrstvěte na zapečený koláč. 

Karamelizované hrušky

Hrušky 2 ks
Máslo 20 g
Třtinový cukr30 g
Skořice 1 g

Technologický postup: utavte třtinový cukr. Do tekutého karamelu přimíchejte máslo a skuřici. Odstavte a v karamelu promíchejte oloupané a nakrájené na ¼ hrušky. Hrušky nechte 5 minut vychladnout. Hrušky naskládejte na náplň. Pečeme na 170 °C dalších 30  – 40 minut.

Šlehačková čepice

Smetana 33%250 ml
Cukr moučka10 g
Mleté lískové ořechy10 g

Technologický postup: začněte šlehat smetanu. Před došleháním přisypejte cukr a došlehejte do tuhé šlehačky. Krátce a ručně zamíchejte ořechy. Ořechovou šlehačku navrstvěte na vychladlý (nejlépe z předešlého dne) hruškový koláč. Šlehačkovou čepičku můžete před podáním posypat ořechy.