12 ks

Pohankový koláč
Pohanka loupaná | 300 g |
Voda | 1 l |
Sůl | špetka |
Máslo | 20 g |
Vlašské ořechy | 100 g |
Hrušky | 2 ks |
Med | 130 g |
Vejce | 2 ks |
Vanilkový cukr Vitana | 2 ks |
Skořice mletá Vitana | 2 g |
postup: uvařte jáhly v osolené vodě po dobu 20 minut. Vařte do měkka a sceďte zbytek vody. Vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem. Do jáhel zamíchejte máslo, vlašské ořechy, med a skořici. Nakonec přimíchejte zlehka vyšlehané vejce. Hmotu přendejte do vymazané formy průměr 26 cm. Oloupejte hrušky a nakrájejte na plátky. Plátky ozdobte nákyp. Můžete připravit i druhou variantu, kdy hrušky nakrájíte do jáhlové hmoty. Pečte na 170 °C po dobu 60 minut.

Šlehačková pokrývka
Smetana na šlehání 33% | 300 g |
Vanilkový termix | 20 g |
Proslazené mléko | 2 lžíce |
Vlašské ořechy celé na ozdobu | 30 g |
postup: vyšlehejte smetanu, vanilkový termix a proslazené mléko do pevné šlehačky. Sladkou šlehačku navrstvěte na nákyp. Podávejte za studena.
