Pohankový koláč

Pohankový koláč

12 ks

Pohankový koláč

Pohanka loupaná300 g
Voda 1 l
Sůl špetka
Máslo 20 g
Vlašské ořechy100 g
Hrušky 2 ks
Med 130 g
Vejce 2 ks
Vanilkový cukr Vitana2 ks
Skořice mletá Vitana2 g

postup: uvařte jáhly v osolené vodě po dobu 20 minut. Vařte do měkka a sceďte zbytek vody. Vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem. Do jáhel zamíchejte máslo, vlašské ořechy, med a skořici. Nakonec přimíchejte zlehka vyšlehané vejce. Hmotu přendejte do vymazané formy průměr 26 cm. Oloupejte hrušky a nakrájejte na plátky. Plátky ozdobte nákyp. Můžete připravit i druhou variantu, kdy hrušky nakrájíte do jáhlové hmoty. Pečte na 170 °C po dobu 60 minut. 

Šlehačková pokrývka

Smetana na šlehání 33%300 g
Vanilkový termix20 g
Proslazené mléko2 lžíce
Vlašské ořechy celé na ozdobu30 g

postup: vyšlehejte smetanu, vanilkový termix a proslazené mléko do pevné šlehačky. Sladkou šlehačku navrstvěte na nákyp. Podávejte za studena.