Šneci z plundrového těsta

Šneci z plundrového těsta

20 ks

Plundrové těsto

Mouka hladká 500 g
Voda 140 g
Plnotučné mléko 140 g
Cukr krupice 55 g
Máslo povolené 40 g
Instantní droždí Vitana 11 g
Sůl 3 g
Tuková kostka: máslo 280 g

Postup: večer si připravte těsto. Ve studeném mléce rozpuste cukr a droždí. Přimíchejte zbytek surovin a těsto vymíchejte ručně, nebo ve stroji až bude těsto hladké. Dejte těsto do misky a překryjte fólií. Nechte odležet v ledničce 12 hodin. Druhý den ráno těsto vyndejte z lednice a rozválejte do tvaru čtverce 26 x 26 cm. Vyndejte odvážené máslo z lednice, které si předpřipravte do tvaru placatého čtverce. Máslo položte do středu čtverce a zabalte rohy těsta do tvaru dopisu. Rozválejte obdélník 20 x 60 cm a těsto přeložte na 4 vrstvy. Těsto zabalte a nechte odpočinout v ledničce 30 minut. Po vyndání z lednice znovu rozválejte na obdélník 20 x 60 cm a znovu přeložte na 4 vrstvy. Zabalte, nechte 30 minut odležet v lednici. Tento postup opakujte ještě jednou.

Tvarohová náplň

Tvaroh 500 g
Cukr krupice 70 g
Citrónový cukr Vitana 1 ks
Žloutky 2 ks
Sušené brusinky 100 g

Postup: tvaroh promíchejte s cukrem a žloutky.

Těsto rozválejte 30 x 50 cm. Pomažte tvarohovou náplní, a posypejte sušeným ovocem. Stočte a nakrájejte na 1,5 – 2 cm silné kolečky. Naskládejte na pečící papír, nechte kynout na teplém místě 24 – 26 °C cca 2 hodiny. Vykynuté pomašlujte a pečte v předehřáté troubě při teplotě 185 °C cca 7 minut, teplotu snižte na 165 °C a dopékejte 9 minut.