Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky

32 ks

Kynuté těsto na rohlíčky

Máslo

200 g

Citrónový cukr Vitana

1 ks

Cukr krupice

20 g

Žloutky

2 ks

Droždí sušené Vitana

1 ks

Hladká mouka

250 g

Polohrubá mouka

250 g

Mléko

150 ml

Sůl

špetka

 

Postup:do misky nasypejte mouku a vytvořte si důlek. Ohřejte na 30°C mléko, nalijte ho do mouky. Do mléka zamíchejte cukr a sušené droždí. Nechte vzejít na teplém místě. Do kvásku přidejte žloutky, citrónový cukr a špetku sole. Vařečkou těsto hnětete do doby než bude těsto hladké a propracované. Těsto rozdělte na čtyři díly. Každý díl rozválejte na tenkou placku. Placku rozdělte na 8 dílů. Sáčkem s hladkou trubičkou, vždy na širší část nastříkejte náplň. Rohlíček zabalte od nejširší části. Zatočte do tvaru rohlíčků nebo podkoviček. Rohlíčky přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut. Pomašlujte žloutkem a střed rohlíčku dozdobte polovinou vlašského ořechu. Pečte na 180 °C dozlatova.

Ořechová náplň

Piškotové drobečky

120 g

Cukr krupice

70 g

Cukr vanilín Vitana

1 ks

Vlašské ořechy mleté

120 g

Sušené mléko

60 g

Rum

10 ml

Voda

200 ml

 

Postup: v hrnci svaříte vodu, sušené mléko a cukr. Do vroucí směsi přisypejte vlašské ořechy a provařte 3 minuty. Odstavte, zahustěte drobečky, dochuťte cukrem vanilínem a rumem.