Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s mákem

12 – 16 porcí

Těsto kynuté z ovesné mouky

Ovesná mouka celozrnná jemná výběrová400 g
Droždí sušené Vitana1 ks
Vlažné mléko200 g
Sůl špetka
Vejce 1 ks
Kokosový tuk150 g
Cukr krupice50 g
Cukr s rumovou příchutí1 ks

Postup: připravte si vlažné mléko, nasypejte droždí, část cukru a mouky, rozmíchejte.  Dejte vyběhnout na teplé místo. Do kvásku zamíchejte zbytek surovin. Zadělejte těsto a dejte kynout na teplé místo asi 30 minut. Znovu těsto promíchejte a nechte znovu kynout. Těsto nebude mít podobu klasického kynutého těsta, ale spíše nakynutého lineckého těsta. Vykynuté těsto rozdělte na 2/3 a 1/3. Menší část ponechejte stranou. Větší část vmačkejte do větší formy s okrajem asi 5 cm. 

Na dno těsta rozmažte makovou náplň. Na kterou rozložte rozpůlené švestky. Menší část těsta rozválejte a koláč těstem překryjte. Formu zabalte do utěrky a nechte celé nakynout na teplém místě 30 minut. Horní část pomašlujte. Pečte na 180 °C okolo 45 minut. 

Maková náplň

Piškotové drobečky60 g
Cukr krupice70 g
Cukr vanilínový Vitana1 ks
Máslo 10 g
Mák mletý120 g
Sušené mléko 20 g
Skořice mletá Vitana1 g
Voda 120 g
Citrónová kůra Vitana1 g
Povidla 200 g

postup:dejte vařit cukr krupici, vanilínový cukr, margarín, sušené mléko a vodu. Do vroucího mléka zamíchejte mletý mák a provařte náplň 2 minuty. Odstavte a nechte částečně vychladnout. Nakonec zahustěte drobečky, skořicí a citrónovou kůrou. Hustou makovou náplň můžete naředit mlékem. Řídkou zahustěte drobečky. Přidejte do makové náplně povidla.

Ovoce 

Švestky 9 ks

Postup:  švestky omyjte a rozpulte.