Banánový závin

Banánový závin

Porcí 12 ks 

Těsto kynuté

Celozrnná hladká mouka200 g
Polohrubá mouka200 g
Cukr krupice 50 g
Čerstvé droždí42 g
Sůl špetka
Máslo 160 g
Mléko 120 ml

postup: ohřejte si mléko, rozdrolte do něj droždí, nasypejte polovinu cukru a hrst mouky. Přikryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplé místo. Do mouky zamíchejte sůl, zbytek cukru. Rozpuste si máslo. Chladné máslo nalijte spolu s kváskem do mouky a zadělejte hladké těsto. Dejte kynout na teplé místo, pokud vám těsto vykyne, znovu ho propracujte a nechte zase kynout. Tento postup ještě jednou či dvakrát opakujte. Těsto vám krásně vyběhne. 

Vykynuté těsto si rozválejte, pomažte skořicovou náplní. Banány si oloupejte a stáčejte těsto i s banány. Závin přendejte na pečící papír a nechte ještě nakynout. Po nakynutí závin pomašlujte. Pečte na 180 °C 35 – 40 minut. 

Skořicová náplň

Skořice mletá2 lžíce
Máslo 50 g
Banán ½ ks
Cukr krupice30 g

postup: máslo si rozpuste a smíchejte se skořicí a cukrem. Přidejte rozmačkaný banán. Podle chutě si přidejte více skořice nebo banánu. 

Ovoce 

Banány 3 – 4 ks