Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhlový nákyp s ovocem

Porcí 12 ks

Jáhlový nákyp

Jáhly uvařené v osolené vodě400 g
Vejce2 ks
Vanilkový cukr Vitana2 ks
Cukr krupice80 g
Máslo 40 g
Smetana 40% 200 ml

Postup: jáhly uvařte podle návodu na obalu. Formu si vymažte máslem. Vyšlehejte vejce s cukrem do tuhé pěny. Do teplých jáhel zamíchejte máslo, které se rozpustí, a přilijte smetanu. Jáhly smetanu natáhnou. Poté zamíchejte vanilkový cukr, vyšlehaná vejce. Polovinu hmoty nalijte do zapékací formy. Na vrstvu nasypejte omyté a očištěné ovoce. Druhou částí zakryjte ovoce a dejte nákyp péci na 170 °C po dobu 40 – 45 minut. Ke konci pečení si vyšlehejte bílek s cukrem krupicí a citrónovým cukrem. Nákyp pokryjte sněhovou čepicí a zapečte, dokud nebude bílek zlátnout. Podávejte za tepla.

Bílková čepice

Bílek 2 ks
Cukr krupice50 g
Citrónový cukr Vitana1 ks

Ovoce 

Jahody 100 g
Maliny 200 g
Borůvky 200 g