Porcí 12 ks
Jáhlový nákyp

Jáhly uvařené v osolené vodě | 400 g |
Vejce | 2 ks |
Vanilkový cukr Vitana | 2 ks |
Cukr krupice | 80 g |
Máslo | 40 g |
Smetana 40% | 200 ml |
Postup: jáhly uvařte podle návodu na obalu. Formu si vymažte máslem. Vyšlehejte vejce s cukrem do tuhé pěny. Do teplých jáhel zamíchejte máslo, které se rozpustí, a přilijte smetanu. Jáhly smetanu natáhnou. Poté zamíchejte vanilkový cukr, vyšlehaná vejce. Polovinu hmoty nalijte do zapékací formy. Na vrstvu nasypejte omyté a očištěné ovoce. Druhou částí zakryjte ovoce a dejte nákyp péci na 170 °C po dobu 40 – 45 minut. Ke konci pečení si vyšlehejte bílek s cukrem krupicí a citrónovým cukrem. Nákyp pokryjte sněhovou čepicí a zapečte, dokud nebude bílek zlátnout. Podávejte za tepla.

Bílková čepice
Bílek | 2 ks |
Cukr krupice | 50 g |
Citrónový cukr Vitana | 1 ks |
Ovoce
Jahody | 100 g |
Maliny | 200 g |
Borůvky | 200 g |
