Linecké těsto

Linecké těsto

Ingredience Množství
Mouka hladká 470 g
Cukr moučka 150 g
Cukr vanilín Vitana 50 g
Margarín stolní 150 g
Vejce tekutá 60 g
Citrónová kůra 12 g
Kypřící prášek Vitana 20 g
Mouka na podsypání 60 g

Postup: na pracovní stůl provzdušněte mouku, kterou zamícháte s kypřícím práškem. V mouce si vytvořte důlek. Do něj vložte zhomogenizovaný tuk, vejce, citrónovou kůru, cukr moučku a vanilínový cukr. Tuk s cukrem spojte. Nakonec vmíchejte mouku. Těsto musí být hladké a řádně propracované. Zabalte a nechte před dalším zpracováním v chladu odpočinout. Těsto je vhodné zpracovávat přiteplotě 10 – 15 °C. Těsto můžete v chladu uchovávat po dobu 4 dnů.

Vady těsta: nejčastější vadou lineckého těsta je jeho spaření. Můžete ho spařit několika způsoby.

Těsto nepropracovávejte příliš dlouho. Pokud tuk řídne (máte hodně teplé ruce, tuk byl dlouho v teplé místnosti), natáhne do sebe mouku a těsto vám gumovatí. Po upečení není křehké, je tuhé.

Další vada spařeného těsta je velice častá. Hodně si pomoučíte pracovní plochu, rozválíte těsto, pak ho znovu zpracujete, pak znovu rozválíte. Vznikne tuhé těsto, trhá se, výrobky nemají stálé tvary. Po upečení jsou tuhé, šišaté.

Použití těsta: těsto je velice oblíbené na vánoční cukroví, čajové výrobky, košíčky, koláče, linecké slepované výrobky, margaetky

Výrobky pečeme na 195 – 210 °C.