Čokoládový dort

Čokoládový dort

2 ks

Čokoládový korpus

Vejce 250 g
Invertní cukr nebo med60 g
Cukr krupice90 g
Mleté lískové oříšky60 g
Smetana 35%90 g
Mouka hladká 100 g
Prášek do pečiva Vitana3 g
Rozpuštěné máslo60 g
Hořká čokoláda100 g

postup: šlehejte vejce, invertní cukr a cukr krupici do pevné pěny. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva a lískové oříšky. Do vyšlehaných vajec zamíchejte směs mouky a ořechů. Přilijte smetanu, vychladlé rozpuštěné máslo a rozpuštěnou čokoládu. Nalijte do dvou ráfků 28 cm a pečte 30 minut na 180 °C. Po vychladnutí korpus seřízněte do roviny. 

Ořechy v čokoládě

Vlašské ořechy 100 g
Čokoláda hořká rozpuštěná100 g
Sušenky kakaové 3 ks

postup:  do rozpuštěné čokolády zamíchejte rozdrobené sušenky a nasekané vlašské ořechy. Čokoládové ořechy nestejnoměrně navrstvěte na upečený korpus.

Smetanový kořeněný mousse

Smetana 35%250 ml
Cukr moučka35 g
Žloutky 60 g
Želatina plátky4 g
Smetana 35%50 ml
Chilli, hřebíček celý Vitana½ lžičky

postup: dejte do studené vody nabobtnat želatinu. Převařte smetanu 50 ml a nechte v ní vyluhovat koření 10 minut. Koření ze smetany vyjměte. Do smetany přidejte žloutky a cukr moučku. Šlehejte na vodní lázni do tuhého krému, který bude mít teplotu až 80 °C. přimíchejte želatinu bez vody. Jakmile hmota vychladne na 40 °C, ručně přimíchejte vyšlehanou smetanu. Mousse nechte na 30 minut vychladnout v lednici. Nandejte mousse do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte na oříšky nebo korpus pusinky smetanového krému. 

Čokoládový mousse

Smetana 35%220 ml
Smetana 35%450 ml
Čokoláda hořká 65%260 g
Želatina plátky20 g

postup:  želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Převařte smetanu 220 ml, odstavte a rozpuste ve smetaně vyždímanou želatinu bez vody. Nalijte horkou tekutinu na čokoládu a rozmíchejte jí do vláčné, lesklé textury. Pokud tekutina dosáhne teploty 45 °C, zlehka přimíchejte vyšlehanou smetanu 450 ml. Ještě povolený mousse nalijte na smetanový mousse a zarovnejte formu. Dort nechte vychladnout do druhého dne. Druhý den dort potáhněte rozpuštěnou čokoládou.

Dohotovení

Čokoláda hořká200 g