Lanýžový dort

Lanýžový dort

12 ks

Těsto na čokoládový korpus

Čokoláda hořká120 g
Máslo 120 g
Cukr moučka40 g
Bílky 6 ks
Žloutky 6 ks
Cukr krupice160 g
Polohrubá mouka120 g

Technologický postup: na vodní lázni si rozpuste hořkou čokoládu. V míse vyšlehejte do pěny povolené máslo, žloutky a cukr moučku. V druhé míse vyšlehejte do pevného sněhu bílky s cukrem krupicí. Do vyšlehaných žloutků metličkou zamíchejte rozpuštěnou čokoládu. Lehce přimíchejte bílky s polohrubou moukou. Hmotu nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte na 170 °C  40 – 45 minut.

Čokoládová ganáž

Smetana 300 g
Med 40 g
Máslo 70 g
Hořká čokoláda300 g

Technologický postup: zahřejte smetanu, med a máslo na 45 °C. Nahřátou směs přelijte přes čokoládu a míchejte do rozpuštění. Dobře promíchejte. Korpus rozkrojte na tři díly. Dolní díl si vložte do ráfku nebo formy ve které jste korpus pekly. Zalejte 1/3 ganážové náplně. Přikryjte další vrstvou korpusu, zalijte 2/3 náplně a překryjte třetí částí korpusu. Zbytkem ganáže zarovnejte horní část. Nechte dort zatuhnout do druhého dne. Druhý den dort zarovnejte a posypejte hoblinkami.

Dohotovení

Čokoládové hoblinky nebo destičky100 g
Prášková barva5 g

Technologický postup: čokoládové hoblinky poprašte práškovou barvou a lehce promíchejte.