Lískooříškový dort

Lískooříškový dort

Porcí 8 ks – 12 ks

Mandlová drobenka 

Máslo 80 g
Mouka hladká80 g
Mleté mandle nebo mleté lískové oříšky80 g
Cukr moučka80 g
Sůl 1 g
Kakaové máslo 50 g

Technologický postup: povolené máslo propracujte s moukou, mletými mandlemi, cukrem a solí. Drobenku pečte na 180 °C dozlatova. Upečenou drobenku rozdrobte na menší kousky do misky. Rozpuste si kakaové máslo a zamíchejte ho do drobenky. Připravte si kulatou formu a drobenku do ní nasypejte a lehce udusejte. 

Lískooříškový krém

Smetana 40%100 ml
Cukr vanilínový Vitana2 ks
Želatina plátky2 ks
Pasta lískooříšková 70 g
Mléčná čokoláda80 g
Smetana 40%100 ml

Technologický postup:  dejte nabobtnat želatinu ve studené vodě. Převařte smetanu 100 ml, rozpuste v ní želatinu bez vody a cukr vanilín. Ještě horkou smetanu přelejte přes čokoládu a nechte jí rozpustit. Vyšlehejte zbytek smetany. Nejdříve do rozpuštěný čokolády zamíchejte lískooříškovou pastu a nakonec zlehka zamíchejte šlehačku. Lískooříškový krém nalijte na drobenku do formy. Nechte zatuhnout do druhého dne.

Vanilková šlehačka

Smetana 40 %200 ml
Vanilkový cukr Vitana1 ks
Cukr moučka20 g

Technologický postup: vyšlehejte smetanu s cukrem.

Dohotovení

Karamel 60 g
Lískové oříšky30 g

Technologický postup: karamel nalijte do středu dortu. Lískové oříšky nasekejte a ozdobte šlehačku.