Máslová vánočka

Máslová vánočka

1 ks velká 1 300 g nebo 2 ks malé 

Máslo 200 g
Droždí 40 g
Mléko 4-5 dl
Polohrubá mouka800 g
Sůl 1/3 lžičky
Cukr 200 g
Žloutky 5 ks
Citrónová kůra Vitana½ lžičky
Hrozinky 100 g
Citrónový cukr Vitana1 ks
Sekané mandle100 g
Mandle na posypání50 g

postup: Připravte si kvásek z vlažného mléka, droždí, částí mouky a malé části cukru. Do 100 g mouky zamíchejte mandle blanšírované, rozinky, citrónovou kůru a sůl. Pokud je kvásek vyběhlý zadělejte těsto. Dokvásku zamíchejte žloutky, povolené máslo, zbytek cukru a mouku. Zamíchejte a propracujte. Těsto bude řidší, ale nakonec zamíchejte mouku s mandlemi a zapracujte do těsta. Těsto nechte kynout na teplém místě. Dvakrát přetužte. Z těsta si můžete připravit buď jednu velkou vánočku nebo dvě malé vánočky. Těsto na vánočku si rozdělte na 9 stejných dílů. Z každého dílu si vyválejte pramen. Na dolní část vánočky potřebujete čtyři prameny, na střed vánočky tři prameny a na horní část dva prameny. Vánočku před pečením nechte pořádně vykynout na teplém místě pod utěrkou. Kynutí může trvat až dvě hodiny, podle předešlého nakynutí a přetužení. Před pečením vánočku pomašlujte vejcem a posypejte mandlemi. pečte na 160 – 170 °C dozlatova.