Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Těsto na jednu chaloupku

Cukr moučka185 g
Mouka hladká500 g
Máslo 60 g
Vejce 125 g 
Bramborový škrob30 g
Perníkové koření Vitana1 ks
Jedlá soda7 g
Med 125 g

postup: prosátou mouku smíchejte s cukrem, perníkovým kořením, bramborovým škrobem, jedlou sodou. Do promíchané sypké směsi přimíchejte povolené máslo, vejce a med. Zadělejte v pevné těsto, zabalte do fólie a nechte odležet v lednici 1 hodinu. Rozválejte na plát o tloušťce 3 – 4 mm. Vypichujte tvary z chaloupky. Perníčky pečte na 180 °C do zlatavé barvy. O upečení pomašlujte žloutky s medem. Na chaloupku si upečte i stromečky, komín, okenice, zvířátka. 

Glazura na zdobení chaloupky

Bílky 1 ks
Cukr moučka150 g
Citrónová šťáva1/2  citronu
Bramborový škrob1 čajová lžička

postup: prosátý cukr třeme s bílky. Přidáme škrob a citrónovou kůru. Příliš vyšlehaná nebo tuhá hmota z perníčků opadává