Tvarohová štola

Tvarohová štola

2 ks

Těsto na štolu

Mouka polohrubá500 g
Cukr krupice150 g
Tvaroh polotučný250 g
Mandle blanšírované150 g
Rozinky 250 g
Kandovaná pomerančová kůra150 g
Máslo 250 g
Rum 2 dcl
Vejce 2 ks
Citrónová kůra1 ks
Kypřící prášek Vitana1 ks
Sůl2 g

Technologický postup: rozinky nechte macerovat v rumu do druhého dne. Polohrubou mouku smíchejte s kypřícím práškem, solí, kandovanou kůrou, citrónovou kůrou a celými blanšírovanými mandlemi. Máslo povolte, rozmíchejte s tvarohem, cukrem krupicí a vejci. Zamíchejte sypkou část a nakonec přimíchejte macerované rozinky. Těsto přikryjte fólií a nechte v lednici zchladit 30 minut. Odleželé těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na placku 30 cm. Placku přehněte, aby dolní část byla o 1 cm delší. 

Varianta druhá: na placku těsta položte váleček z marcipánu. Překryjte, aby dolní část byla o 1 cm delší. Štolu pečte na 170 °C 30 minut. Štolu nechte vychladnout do doby než bude lehce teplá. Pomažte jí celou rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru

Dohotovení

Cukr moučka na obalování200 g
Máslo 150 g