12 ks – forma 28 cm
Kynuté těsto

Mouka hladká | 125 g |
Polohrubá mouka | 125 g |
Droždí | ½ ks 20 g |
Sůl | |
Cukr krupice | 25 g |
Olej | 25 ml |
Žloutky | 1 ks |
Mléko tekuté | 125 ml |
Citrónová kůra Vitana | 1 lžička |
Perníkové koření Vitana | 1 lžička |
Jablko 1 ks | 200 g |
Citrónové kandované ovoce | 100 g |
Mandle blanšírované pražené | 100 g |
postup: ohřejte si mléko, přisypejte cukr a přimíchejte droždí. Nechte kvásek vyběhnout na teplém místě. Do mouky si zamíchejte sůl, citrónovou kůru a perníkové koření. Krásek vařečkou smíchejte se sypkou směsí, žloutkem a olejem. Hladké těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Ve volném čase si nastrouhejte nahrubo jablko a smíchejte s kandovaným ovocem a sekanými mandlemi. Pokud bude těsto vykynuté znovu ho prohnětete a dejte zase kynout. Vykynuté těsto spojte s jablky, kandovanou kůrou a mandlemi. Dejte těsto znovu kynout na teplé místo. Vykynuté těsto si rozdělte na 16 dílů. Vytvořte si kuličky a ty naskládejte kousek od sebe do kulaté formy. Přikryjte a nechte naposledy těsto vykynout. Nakynuté těsto přelijte připraveným krémem a posypejte sekanými mandlemi. Pečte na 175 °C asi 45 minut.

Cukrářský krém
Mléko polotučné | 250 ml |
Vanilkový cukr Vitana | 1 ks |
Cukr krupice | 60 g |
Bramborový škrob | 20 g |
Mouka hladká | 5 g |
Vejce | 50 g |
Máslo | 25 g |

postup: mléko si rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší množství mléka dejte vařit s máslem a polovinou cukru. Druhou polovinu cukru, mouku, škrob a vejce metličkou prošlehejte do zbylého mléka. Vroucí mléko odstavte a přimíchejte metličkou připravenou směs s mlékem. Vraťte na plotnu a míchejte jednu minutu. Nesmíte krém vařit. Odstavte a nechte prochladnout.

Dohotovení
Mandle blanšírované | 50 g |
