Vánoční kynutý koláč

Vánoční kynutý koláč

12 ks – forma 28 cm

Kynuté těsto 

Mouka hladká125 g
Polohrubá mouka125 g
Droždí ½ ks 20 g
Sůl  
Cukr krupice25 g
Olej 25 ml
Žloutky 1 ks
Mléko tekuté 125 ml
Citrónová kůra Vitana1 lžička
Perníkové koření Vitana1 lžička
Jablko 1 ks200 g
Citrónové kandované ovoce100 g
Mandle blanšírované pražené100 g

postup: ohřejte si mléko, přisypejte cukr a přimíchejte droždí. Nechte kvásek vyběhnout na teplém místě. Do mouky si zamíchejte sůl, citrónovou kůru a perníkové koření. Krásek vařečkou smíchejte se sypkou směsí, žloutkem a olejem. Hladké těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Ve volném čase si nastrouhejte nahrubo jablko a smíchejte s kandovaným ovocem a sekanými mandlemi. Pokud bude těsto vykynuté znovu ho prohnětete a dejte zase kynout. Vykynuté těsto spojte s jablky, kandovanou kůrou a mandlemi. Dejte těsto znovu kynout na teplé místo. Vykynuté těsto si rozdělte na 16 dílů. Vytvořte si kuličky a ty naskládejte kousek od sebe do kulaté formy. Přikryjte a nechte naposledy těsto vykynout. Nakynuté těsto přelijte připraveným krémem a posypejte sekanými mandlemi. Pečte na 175 °C asi 45 minut.

Cukrářský krém 

Mléko polotučné250 ml
Vanilkový cukr Vitana1 ks
Cukr krupice60 g
Bramborový škrob20 g
Mouka hladká5 g
Vejce 50 g 
Máslo 25 g

postup: mléko si rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší množství mléka dejte vařit s máslem a polovinou cukru. Druhou polovinu cukru, mouku, škrob a vejce metličkou prošlehejte do zbylého mléka. Vroucí mléko odstavte a přimíchejte metličkou připravenou směs s mlékem. Vraťte na plotnu a míchejte jednu minutu. Nesmíte krém vařit. Odstavte a nechte prochladnout. 

Dohotovení

Mandle blanšírované50 g