Marcipánové uzle

Marcipánové uzle

30 ks

Kynuté těsto na uzle

Hladká mouka250 g
Polohrubá mouka250 g
Droždí sušené pekařské 1 balíček
Sůl špetka
Cukr krupice50 g
Cukr s mandlovou příchutí 1 ks
Olej 50 ml
Žloutky 2 ks
Smetana 33% (mléko)250 ml
Marcipán 40%150 g

postup: ohřejte smetanu, přisypejte droždí, část cukru a polovinu mouky hladké. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve větší míse smíchejte zbytek mouky, sole, cukru, oleje, žloutků, nastrouhaného marcipánu a kvásek. Propracujte, dokud nebude v míse hladké těsto. Pokud se lepí na stěny, přidejte trochu mouky. Těsto nechte kynout na teplém místě. Vykynuté těsto, znovu propracujte a dejte znovu kynout. Tento postup ještě jednou zopakujte. Uzle budou vláčné i druhý den.  Vykynuté těsto rozdělte na 30 dílků. Vytvarujte kuličky. Z kuličky vyválejte tenké válečky, které propletete do uzlů. Uzle nechte přikryté vykynout. Po vykynutí pomašlujte a posypejte plátky mandlí. Uzle pečte na 180 °C asi 8 -10 minut.

Dohotovení

Vejce na pomašlování 1 ks
Mandle plátky100 g