Mazanec

Mazanec

1 ks

Těsto na mazanec

Mléko plnotučné200 ml
Cukr krupice120 g
Droždí sušené Vitana1 ks
Polohrubá mouka500 g
Kandovaná citrónová kůra kostičky50 g
Špetka soli 
Žloutky 3 ks
Vanilkový cukr Vitana1 ks
Rozinky 50 g
Mandle plátky100 g
Máslo 120 g
Kypřící prášek Vitana¼ ks

Postup: Do vlažného mléka přisypejte malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Nechte na teplém místě vzejít. Mezi tím si do mísy nasypejte polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice, kypřící prášek. Máslo si rozpuste, a nechte zchladit, abyste na těsto nenalily příliš teplé. Vzešlý kvásek zamíchejte se sypkou částí a máslem. Vypracujte tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta zamíchejte mandle, rozinky a kandovanou kůru. Těsto v míse lehce poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujte a dejte kynout. Takto těsto propracujte ještě jednou a nechte ho zase kynout. Těsto bude nakynutější a vláčnější. Tento postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem. Z těsta vytvořte bochánek, poprašte moukou a nechte zakrytý bochánek kynout další hodinu až dvě. Záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem, střed nařízněte do kříže. Mazanec pečte na 180 °C po dobu 15 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčte, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě nechte mazanec dopéci.

Dohotovení

Žloutek na pomašlování1 ks