20 ks

Těsto
Máslo |
250 g |
Mouka hladká |
500 g |
Sůl |
špetka |
Cukr krupice |
60 g |
Droždí sušené Vitana |
15 g |
Vejce |
300 g |
Voda |
50 g |

postup: smíchejte prosátou hladkou mouku, sůl, cukr krupici, droždí, vejce a ½ vody. Míchejte po dobu 5 minut. Přidávejte zbytek vody a míchejte dalších 5 minut. Nakonec přimícháme máslo a pokračujeme v hnětení. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě odpočívat 30 až 60 minut. Těsto přetužte a vložte zabalené do lednice. Druhý den těsto nechte v pokojové teplotě 1 hodinu odležet. Vytvarujte bochánky a nechte odpočívat pod čistou utěrkou. Po důkladném vykynutí, každou kuličku rozmáčkněte na placičku. Do středu nastříkejte vařený krém a zabalte do kuličky. Nechte nakynout a horní část nůžkami nastřihněte. Pomašlujte rozmíchaným vejcem. Pečeme při 170 -180 °C asi 15 – 20 minut do zlatavé barvy. Upečené briošky nechte vychladnout na mřížce.

Vařený krém
Polotučné mléko |
250 g |
Vanilkový cukr Vitana |
1 ks |
Cukr krupice |
70 g |
Bramborový škrob |
20 g |
Mouka hladká |
5 g |
Vejce |
1 ks |
Máslo |
25 g |
postup: přiveďte k varu ½ mléka. ½ cukru, máslo, vanilkový cukr. Mezi tím v misce metličkou rozšlehejte vejce, se zbývajícím cukrem a mlékem, škrobem a moukou. Převařené mléko přelijte přes prošlehanou směs. Rozmíchejte. Vraťte na sporák a vymíchávejte 1 minutu. Nesmíte krém vařit, jinak se srazí vejce. Krém nechte vychladnout.
