Briošky s vařeným krémem

Briošky s vařeným krémem

20 ks

Těsto

Máslo

250 g

Mouka hladká

500 g

Sůl

špetka

Cukr krupice

60 g

Droždí sušené Vitana

15 g

Vejce

300 g

Voda

50 g

 

 

postup: smíchejte prosátou hladkou mouku, sůl, cukr krupici, droždí, vejce a ½ vody. Míchejte po dobu 5 minut. Přidávejte zbytek vody a míchejte dalších 5 minut. Nakonec přimícháme máslo a pokračujeme v hnětení. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě odpočívat 30 až 60 minut. Těsto přetužte a vložte zabalené do lednice. Druhý den těsto nechte v pokojové teplotě 1 hodinu odležet. Vytvarujte bochánky a nechte odpočívat pod čistou utěrkou. Po důkladném vykynutí, každou kuličku rozmáčkněte na placičku. Do středu nastříkejte vařený krém a zabalte do kuličky. Nechte nakynout a horní část nůžkami nastřihněte. Pomašlujte rozmíchaným vejcem. Pečeme při 170 -180 °C asi 15 – 20 minut do zlatavé barvy. Upečené briošky nechte vychladnout na mřížce.

Vařený krém

Polotučné mléko

250 g

Vanilkový cukr Vitana

1 ks

Cukr krupice

70 g

Bramborový škrob

20 g

Mouka hladká

5 g

Vejce

1 ks

Máslo

25 g

postup: přiveďte k varu ½ mléka. ½ cukru, máslo, vanilkový cukr. Mezi tím v misce metličkou rozšlehejte vejce, se zbývajícím cukrem a mlékem, škrobem a moukou. Převařené mléko přelijte přes prošlehanou směs. Rozmíchejte. Vraťte na sporák a vymíchávejte 1 minutu. Nesmíte krém vařit, jinak se srazí vejce. Krém nechte vychladnout.