Celozrnný meruňkový koláč

Celozrnný meruňkový koláč

Porcí 12 ks

Celozrnné těsto

Celozrnná mouka

80 g

Hladká mouka

80 g

Sůl

1 g

Máslo

130 g

Žloutky

2 ks

Podmáslí nebo mléko

30 g

Technologický postup: smíchejte prosátou hladkou mouku s celozrnnou moukou a solí. Sypkou část smíchejte s povoleným máslem, žloutky a podmáslím. Hotové těsto zabalte do folie a nechte vychladit v lednici asi jednu hodinu. Těsto po odležení vyválejte do kruhového tvaru 3-4 mm vysoké.

Meruňková náplň

Máslo

70 g

Med

40 g

vejce

3 ks

Vanilkový extrakt

4 g

Mandlová mouka

80 g

Hladká mouka

30 g

Sůl

1 g

Soda na pečení

4 g

Skořice Vitana

1 g

Meruňky

100 g

Technologický postup: meruňky vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Vyšlehejte máslo s medem a vanilkovým extraktem. V druhé misce vyšlehejte vejce do pevné pěny. Mandlovou mouku smíchejte s hladkou moukou, skořicí, solí a sodou. Do vyšlehaného másla, zamíchejte polovinu vyšlehaných vajec, sypkou část a nakrájené meruňky na kousky. Nakonec zamíchejte zbytek vyšlehaných vajec. Náplň navrstvěte na vyválené těsto. Konce těsta nechte volné, aby se koláči udělaly okraje.

Dohotovení

Meruňky

400 g

Žloutek na pomašlování okrajů

1 ks

Mandle plátky

50 g

Technologický postup: omyté a vypeckované půlky meruněk naskládejte na krém. Zbylé těsto na okrajích ohněte do koláče. Okraje budou mít asi 3 cm. Těsto pomašlujte a posypejte plátky mandlí. Pečte na 170 °C asi 45 – 50 minut. Koláč je upečený, až budou zlatavé strany celozrnného těsta.