Porcí 1 ks
Těsto
Mouka polohrubá |
0,300 |
Droždí sušené |
½ ks |
Sůl |
špetka |
Cukr krupice |
0,050 |
Olej |
0,050 |
Žloutky |
1 ks |
Vejce |
1 ks |
Mléko |
0,125 |
Prášek do pečiva Vitana |
0,5 ks |
Postup: do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutek, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, tak dlouho až bude těsto hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby těsto správně zvedalo svůj objem. Hladké těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z těsta vyprchal oxid uhličitý a nechte těsto podruhé kynout. Nakynuté těsto válečkem rozválejte do tvaru obdélníku na 40 x 30 cm. Na vyválené těsto rozetřete ořechovou náplň. Stočte placku s náplní do tvaru rolády. Roládu opatrně vložte do vymazané a vysypané moukou bábovkové formy. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Předehřejte si troubu na 180 °C. Prsty zkuste zda je bábovka nakynutá. Těsto bude nadýchané. Opatrně vložte do předehřáté trouby. Pečte podle velikosti formy od 45 – 55 minut. Ještě za tepla vyklopte z formy a pocukrujte.

