Kynutý ovocný koláč

Kynutý ovocný koláč

Porcí 12 ks 

Těsto kynuté

Hladká mouka200 g
Polohrubá mouka200 g
Cukr krupice 50 g
Čerstvé droždí42 g
Citrónová kůra z 1 citrónu
Sůl špetka
Máslo 160 g
Mléko 120 ml

postup: ohřejte si mléko, rozdrolte do něj droždí, nasypejte polovinu cukru a hrst mouky. Přikryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplé místo. Do mouky zamíchejte sůl, citrónovou kůru, zbytek cukru. Rozpuste si máslo. Chladné máslo nalijte spolu s kváskem do mouky a zadělejte hladké těsto. Dejte kynout na teplé místo, pokud vám těsto vykyne, znovu ho propracujte a nechte zase kynout. Tento postup ještě jednou či dvakrát opakujte. Těsto vám krásně vyběhne. 

Po vykynutí těsto rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší část rozválejte a vyložte plackou kulatou formu 24 cm. Na těsto rozmažte tvarohovou náplň, pak připravené ovoce. Zbytek těsta si rozválejte na horní část. Nožem vyznačte malé zářezy a placku položte na ovoce. Koláč přikryjte a nechte 15 – 20 minut kynout. Po nakynutí koláč pomašlujte. Pečte na 170 °C 45 – 50 minut. 

Tvarohová náplň

Tvaroh 200 g
Vejce 1 ks
Cukr krupice50 g
Cukr vanilín Vitana1 ks

postup: tvaroh rozmíchejte se zbytkem surovin.

Ovocná náplň

Švestky nakrájené200 g (5 -6 ks)
Hrušky nakrájené200 g (2 – 3 ks)
Zázvor šťáva10 g
Skořice mletá Vitana1 lžička
Cukr s rumovou náplní Vitana1 ks

postup: švestky nakrájejte na kostičky. Hrušky také nakrájejte na kostičky. Zázvor nastrouhejte a pokapejte šťávou hrušky se švestkami, které si přendáte do rendlíku. Posypejte skořicí a cukrem. Povařte asi 1 minutu, až se rozpustí cukr, nebo změkne ovoce.