Porcí 12 ks
Těsto kynuté

Hladká mouka | 200 g |
Polohrubá mouka | 200 g |
Cukr krupice | 50 g |
Čerstvé droždí | 42 g |
Citrónová kůra | z 1 citrónu |
Sůl | špetka |
Máslo | 160 g |
Mléko | 120 ml |
postup: ohřejte si mléko, rozdrolte do něj droždí, nasypejte polovinu cukru a hrst mouky. Přikryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplé místo. Do mouky zamíchejte sůl, citrónovou kůru, zbytek cukru. Rozpuste si máslo. Chladné máslo nalijte spolu s kváskem do mouky a zadělejte hladké těsto. Dejte kynout na teplé místo, pokud vám těsto vykyne, znovu ho propracujte a nechte zase kynout. Tento postup ještě jednou či dvakrát opakujte. Těsto vám krásně vyběhne.

Po vykynutí těsto rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší část rozválejte a vyložte plackou kulatou formu 24 cm. Na těsto rozmažte tvarohovou náplň, pak připravené ovoce. Zbytek těsta si rozválejte na horní část. Nožem vyznačte malé zářezy a placku položte na ovoce. Koláč přikryjte a nechte 15 – 20 minut kynout. Po nakynutí koláč pomašlujte. Pečte na 170 °C 45 – 50 minut.
Tvarohová náplň
Tvaroh | 200 g |
Vejce | 1 ks |
Cukr krupice | 50 g |
Cukr vanilín Vitana | 1 ks |

postup: tvaroh rozmíchejte se zbytkem surovin.
Ovocná náplň
Švestky nakrájené | 200 g (5 -6 ks) |
Hrušky nakrájené | 200 g (2 – 3 ks) |
Zázvor šťáva | 10 g |
Skořice mletá Vitana | 1 lžička |
Cukr s rumovou náplní Vitana | 1 ks |

postup: švestky nakrájejte na kostičky. Hrušky také nakrájejte na kostičky. Zázvor nastrouhejte a pokapejte šťávou hrušky se švestkami, které si přendáte do rendlíku. Posypejte skořicí a cukrem. Povařte asi 1 minutu, až se rozpustí cukr, nebo změkne ovoce.


