Listový jablečný závin

Listový jablečný závin

1 ks

Listový jablečný závin

Listové těsto 300 g
   
Jablka – oloupané, nastrouhané 5 ks – 600g
Vanilkový cukr 1 ks
Skořice mletá ½ lžičky
Vlašský ořech nasekaný nebo mletý 50 g
Piškoty (namleté) 30 g
Rozinky 50 g
Rum 50 ml

Postup:

Den dopředu si macerujte rozinky v rumu. Do misky nasypejte rozinky, zalijte rumem a nechte odležet. Rozinky nasáknou rum a v závinu budou měkké.

Pokud nestihnete rozinky macerovat. Zahřejte hodinu před přípravou rum, namočte rozinky. Částečně také stihnou natáhnout tekutinu.

Nastrouhejte si omyté a oloupané jablka na hrubo. Můžete je zakapat pomerančovou nebo citrónovou šťávou. Nebudou tolik hnědnout.

Vyválejte listové těsto na pomoučeném vále na 40 x 40 cm. Můžete si velikost změřit podle pravítka.

Na vyválené těsto si naneste rozemleté piškoty. Používají se na záviny, pro přebytečné nasáknutí šťávy z jablek.

Na drobečky rozdělte nastrouhaná jablka. Nechávejte od okrajů 2 cm volné těsto. Jablka pocukrujte, posypejte skořicí podle chuti a rozložte rozinky. Přebytečný rum dejte stranou.

Těsto s náplní stočte do velké rolády. Konce zmáčkněte a ohněte pod roládu. Podeberte a přendejte na pečící papír nebo pečící podložku.

Horní část propíchejte špejlí. Pomašlujte vejcem s přebytečným rumem. Pokud vám rum nevystačil nic se neděje.

Dejte péci do předehřáté trouby na 220 °C. Když závin naběhne, lehce začíná růžovět, snižte teplotu na 180 °C. Dopečte dozlatova. Pečení může trvat i 30 minut. Záleží na pečící troubě. Ke konci si lehce špachtlí nazdvihněte závin. Musí být upečený i zespoda. Pokud bude světlé barvy, tak závin dopečte.