Makový koláč s blumou

Makový koláč s blumou

Drobenka 

Porcí 12 ks

Polohrubá mouka250 g
Máslo100 g
Vanilkový lusk (nemusí být)1 ks
Prášek do pečiva Vitana1 ks
Žloutky 2 ks
Mandlové lupínky50 g
Vanilkový cukr Vitana1 ks
Cukr krupice50 g

Postup: nejdříve si připravte náplně. Pokud máte připravené náplně, můžete se pustit do drobenky. V míse si zamíchejte polohrubou mouku, kypřící prášek a cukr. Pokud chcete voňavou drobenku, tak i dřeň z vanilkového lusku. Do sypké směsi zamíchejte prsty změklé máslo, žloutky. Mandlové lupínky si nechte zatím na straně.

Vymažte si tukem formu a vysypejte si jí hladkou moukou. 2/3 drobenky nasypejte na dno formy a prsty udusejte. Na drobenku lžící nebo cukrářskou kartou naneste makovou náplň, na makovou náplň naskládejte vypeckované a omyté blumy. Na blumy rozmažte tvarohovou náplň. Mandlové lupínky zamíchejte do 1/3 drobenky. Mandlovou drobenkou posypejte tvarohovou náplň. Koláč dejte péci do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečte 45 – 50 minut. Vychladlé pocukrujte a nakrájejte.

Maková naplň

Cukr krupice100 g
Cukr vanilín Vitana1 ks
Mák mletý120 g
Mléko 180 g
Skořice mletá Vitana1 g

Tvarohová náplň

Tvaroh ve vaničce125 g
Kysaná smetana100 g
Cukr citrónový Vitana1 ks
Žloutky 1 ks

Postup: v míse vařečkou smíchejte tvaroh, kysanou smetanu, žloutky s cukrem.

Postup: dejte vařit mléko a cukr krupici. Do vroucího mléka přisypejte mletý mák a 2 minuty provařte. Náplň stále míchejte. Odstavte, nechte 2 minuty náplň prochladnout. Přimíchejte cukr vanilín, skořici.

Ovoce 

Blumy 500 g

Postup: blumy omyjte, rozkrojte na poloviny a vypeckujte.