15 ks
Plundrové těsto
Mouka hladká |
500 g |
Voda |
140 g |
Plnotučné mléko |
140 g |
Cukr krupice |
55 g |
Máslo povolené |
40 g |
Instantní droždí Vitana |
11 g |
Sůl |
3 g |
Tuková kostka: máslo |
280 g |
Technologický postup: večer si připravte těsto. Ve studeném mléce rozpuste cukr a droždí. Přimíchejte zbytek surovin a těsto vymíchejte ručně, nebo ve stroji až bude těsto hladké. Dejte těsto do misky a překryjte fólií. Nechte odležet v ledničce 12 hodin. Druhý den ráno těsto vyndejte z lednice a rozválejte do tvaru čtverce 26 x 26 cm. Vyndejte odvážené máslo z lednice, které si předpřipravte do tvaru placatého čtverce. Máslo položte do středu čtverce a zabalte rohy těsta do tvaru dopisu. Rozválejte obdélník 20 x 60 cm a těsto přeložte na 4 vrstvy. Těsto zabalte a nechte odpočinout v ledničce 30 minut. Po vyndání z lednice znovu rozválejte na obdélník 20 x 60 cm a znovu přeložte na 4 vrstvy. Zabalte, nechte 30 minut odležet v lednici. Tento postup opakujte ještě jednou.
Těsto rozválejte 15 x 60 cm. Rádélkem těsto rozkrájejte na podlouhlé trojúhelníky. Širší část stáčejte do nejužší. Croissanty naskládejte na pečící papír, nechte kynout na teplém místě 24 – 26 °C cca 2 hodiny. Vykynuté pomašlujte a pečte v předehřáté troubě při teplotě 185 °C cca 7 minut, teplotu snižte na 165 °C a dopékejte 9 minut.
