Porcí 12 ks průměr ráfku 28 cm nebo jeden koláč
Těsto

Máslo | 100 g |
Mouka hladká | 200 g |
Sůl | špetka |
Cukr moučka | 100 g |
Vejce | 1 ks |
Mleté mandle | 20 g |
Mleté lískové oříšky | 20 g |
Technologický postup: máslo nakrájejte na kousky. Do prosáté mouky zamíchejte sůl, mleté mandle, mleté lískové oříšky a cukr moučku. Nakonec přimíchejte vejce s povoleným máslem. Propracované těsto rozválejte a dejte do formy. Formu i s těstem vložte do ledničky a nechte pořádně vychladnout asi 30 minut. Nahřejte si troubu na 180 °C a vložte do ní nachlazenou formu s těstem a nechte těsto zapéci asi 10 – 15 minut.

Náplň ořechová
Máslo | 60 g |
Cukr krupice | 60 g |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Mleté mandle | 40 g |
Mleté lískové ořechy | 20 g |
Vejce | 1 ks |
Technologický postup: vyšlehejte povolené máslo s cukrem. Přidejte vejce a dál šlehejte do hladkého krému. Ručně zamíchejte mleté ořechy. Ořechovou náplň navrstvěte na zapečený koláč.

Karamelizované hrušky
Hrušky | 2 ks |
Máslo | 20 g |
Třtinový cukr | 30 g |
Skořice | 1 g |
Technologický postup: utavte třtinový cukr. Do tekutého karamelu přimíchejte máslo a skuřici. Odstavte a v karamelu promíchejte oloupané a nakrájené na ¼ hrušky. Hrušky nechte 5 minut vychladnout. Hrušky naskládejte na náplň. Pečeme na 170 °C dalších 30 – 40 minut.
Šlehačková čepice
Smetana 33% | 250 ml |
Cukr moučka | 10 g |
Mleté lískové ořechy | 10 g |
Technologický postup: začněte šlehat smetanu. Před došleháním přisypejte cukr a došlehejte do tuhé šlehačky. Krátce a ručně zamíchejte ořechy. Ořechovou šlehačku navrstvěte na vychladlý (nejlépe z předešlého dne) hruškový koláč. Šlehačkovou čepičku můžete před podáním posypat ořechy.


