Ořechový kynutý šnek

Ořechový kynutý šnek

1 ks

Kynuté těsto

Polohrubá mouka600 g
Droždí čerstvé1 ks (42g)
Sůl špetka
Cukr krupice100 g
Majolka 100 g
Žloutky 3 ks
Mléko plnotučné250 ml
Prášek do pečiva½ ks

postup: na teplém místě nechte vzejít kvásek z droždí, vlažného až teplého mléka, části cukru a mouky. Zbytek mouky, cukru, špetky sole, kypřícího prášku, majolky, žloutků a kvásku propracujte hladké, vláčné a pružné těsto. Nechte kynout na teplém místě. Po nakynutí propracujte a zase těsto přikryjte a dejte kynout. Nakynuté těsto vyválejte do obdélníku 30×50 cm. Těsto potřete povoleným máslem, pocukrujte, posypejte nastrouhanými ořechy a posypejte skořicí. Stočte z těsta roládu (50 -60 cm). Roládu lehce prsty zmáčkněte a rozkrájejte podélně na tři stejné pásky. Od poloviny stáčejte těsto do copu. Druhou stranu stočte stejně. Těsto vyložte do kulaté formy 32 cm vymazané máslem. Stočte do šneka. Přikryjte a nechte kynout. Vykynuté těsto pomašlujte a nechte péci na 175 °C – 40 minut. Po upečení znovu pomašlujte. 

Náplň 

Máslo povolené na rozmazání80 g
Vanilínový cukr1 ks
Vlašské jádra nastrouhané170 g
Skořice mletá1 lžička

Pomazání 

Žloutek 1 ks
Med 1 lžička