1 ks
Kynuté těsto
Polohrubá mouka | 600 g |
Droždí čerstvé | 1 ks (42g) |
Sůl | špetka |
Cukr krupice | 100 g |
Majolka | 100 g |
Žloutky | 3 ks |
Mléko plnotučné | 250 ml |
Prášek do pečiva | ½ ks |
postup: na teplém místě nechte vzejít kvásek z droždí, vlažného až teplého mléka, části cukru a mouky. Zbytek mouky, cukru, špetky sole, kypřícího prášku, majolky, žloutků a kvásku propracujte hladké, vláčné a pružné těsto. Nechte kynout na teplém místě. Po nakynutí propracujte a zase těsto přikryjte a dejte kynout. Nakynuté těsto vyválejte do obdélníku 30×50 cm. Těsto potřete povoleným máslem, pocukrujte, posypejte nastrouhanými ořechy a posypejte skořicí. Stočte z těsta roládu (50 -60 cm). Roládu lehce prsty zmáčkněte a rozkrájejte podélně na tři stejné pásky. Od poloviny stáčejte těsto do copu. Druhou stranu stočte stejně. Těsto vyložte do kulaté formy 32 cm vymazané máslem. Stočte do šneka. Přikryjte a nechte kynout. Vykynuté těsto pomašlujte a nechte péci na 175 °C – 40 minut. Po upečení znovu pomašlujte.

Náplň
Máslo povolené na rozmazání | 80 g |
Vanilínový cukr | 1 ks |
Vlašské jádra nastrouhané | 170 g |
Skořice mletá | 1 lžička |

Pomazání
Žloutek | 1 ks |
Med | 1 lžička |






