12 – 16 porcí

Těsto kynuté z ovesné mouky
Ovesná mouka celozrnná jemná výběrová | 400 g |
Droždí sušené Vitana | 1 ks |
Vlažné mléko | 200 g |
Sůl | špetka |
Vejce | 1 ks |
Kokosový tuk | 150 g |
Cukr krupice | 50 g |
Cukr s rumovou příchutí | 1 ks |

Postup: připravte si vlažné mléko, nasypejte droždí, část cukru a mouky, rozmíchejte. Dejte vyběhnout na teplé místo. Do kvásku zamíchejte zbytek surovin. Zadělejte těsto a dejte kynout na teplé místo asi 30 minut. Znovu těsto promíchejte a nechte znovu kynout. Těsto nebude mít podobu klasického kynutého těsta, ale spíše nakynutého lineckého těsta. Vykynuté těsto rozdělte na 2/3 a 1/3. Menší část ponechejte stranou. Větší část vmačkejte do větší formy s okrajem asi 5 cm.

Na dno těsta rozmažte makovou náplň. Na kterou rozložte rozpůlené švestky. Menší část těsta rozválejte a koláč těstem překryjte. Formu zabalte do utěrky a nechte celé nakynout na teplém místě 30 minut. Horní část pomašlujte. Pečte na 180 °C okolo 45 minut.

Maková náplň
Piškotové drobečky | 60 g |
Cukr krupice | 70 g |
Cukr vanilínový Vitana | 1 ks |
Máslo | 10 g |
Mák mletý | 120 g |
Sušené mléko | 20 g |
Skořice mletá Vitana | 1 g |
Voda | 120 g |
Citrónová kůra Vitana | 1 g |
Povidla | 200 g |

postup:dejte vařit cukr krupici, vanilínový cukr, margarín, sušené mléko a vodu. Do vroucího mléka zamíchejte mletý mák a provařte náplň 2 minuty. Odstavte a nechte částečně vychladnout. Nakonec zahustěte drobečky, skořicí a citrónovou kůrou. Hustou makovou náplň můžete naředit mlékem. Řídkou zahustěte drobečky. Přidejte do makové náplně povidla.

Ovoce
Švestky | 9 ks |
Postup: švestky omyjte a rozpulte.

