24 ks
Hmota na koláč

Mouka polohrubá | 150 g |
Mouka hladká | 150 g |
Bílky | 5 ks |
Žloutky | 5 ks |
Cukr krupice | 150 g + 150 g |
Smetana 33% | 200 ml |
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1 ks |
Olej | 50 ml |
Rozpustná káva | 7 g (3 čajové lžičky) |
Amaretto | 50 ml |
Kakao tmavé | 30 g |
Mascarpone | 250 g |
Cukr s mandlovou příchutí | 1 ks |

postup: Mascarpone si s cukrem s mandlovou příchutí zatím nechte stranou. Připravte si pekáček 20×30 cm. Vymažte si ho a vysypejte moukou. Kávu si nechte rozpustit v Amarettu. Mouky promíchejte s kypřícím práškem.
Vyšlehejte si do pevné pěny polovinu odváženého cukru a žloutky. Vyšlehejte si bílky s druhou polovinou cukru. Do Mascarpone si nasypejte cukr s mandlovou příchutí a přimíchejte polovinu vyšlehaných žloutků. Hmotu přendejte do sáčku. Druhou polovinu žloutků si smíchejte se smetanou, bílky, moukou a nakonec olejem. Polovinu hmoty nalijte do pekáče. Do zbývající hmoty nalijte Amaretto s kávou, prosáté kakao. Kakaovou hmotu nalijte na světlou část. Lehce špejlí obě hmoty promíchejte. Nakonec do hmoty stříkejte malé pusinky Mascarpone. Pečte na 175 °C okolo 30 minut. Po upečení a vychladnutí krájejte. Podávejte s kávou.


