Porcí 8 ks
Těsto listové
Mouka hladká (více lepku) | 125 g |
Mouka hrubá | 25 g |
Margarín tažný | 125 g |
Žloutky | 10 g |
Sůl | 1 g |
Ocet 8 % | 2 g |
Voda | 60 g |
postup: Margarín tažný propracujte s 1/3 hladké mouky. Z tuku vytvořte kostku. Připravte si vodánek ze zbytku mouky, soli, octu, žloutků a ½ vody. Vodu přiléváme podle hustoty těsta. Těsto má být hladké, elastické, nesmí se lepit na stěny kotle a je stejnorodé. Vodánek necháme odpočinout, pod čistou utěrkou 20 minut. Vodánek po odležení rozválíme do kříže. Na střed položíme tukovou kostku a zabalíme. Zabalené těsto necháme odležet 15 minut, vyválíme na plát (nesmí se potrhat). Překládáme 4X, necháme odležet 15 minut, vyválíme na plát, překládáme 3x, necháme odležet 15 minut, vyválíme a překládáme 4x. Hotové těsto uchováváme v chladu přikryté do druhého dne.
Vychlazené těsto si vyválíme do obdélníku a vykrojíme podle šablony dvě kola. První kolo si po obvodu pomašlujeme a na vnitřní část kola rozmažeme džem. Druhým kolem přikryjeme džem a obvod těsta spojíme. Na střed horního kola si položíme mističku a od středu nakrájíme prstence, které zatočíme. Před pečením pomašlujeme. Pečeme na 200 °C dozlatova. Ozdobte čerstvou malinou.
Dohotovení
Malinový džem | 100 g |
Maliny na ozdobu | 50 g |
Žloutek na pomašlování | 1 ks |






