Malinový obláček

Malinový obláček

Porcí 8 ks  

Těsto listové

Mouka hladká (více lepku)125 g
Mouka hrubá25 g
Margarín tažný125 g
Žloutky 10 g
Sůl1 g
Ocet 8 %2 g
Voda 60 g
  

postup: Margarín tažný propracujte s 1/3 hladké mouky. Z tuku vytvořte kostku. Připravte si vodánek ze zbytku mouky, soli, octu, žloutků a ½ vody. Vodu přiléváme podle hustoty těsta. Těsto má být hladké, elastické, nesmí se lepit na stěny kotle a je stejnorodé. Vodánek necháme odpočinout, pod čistou utěrkou 20 minut. Vodánek po odležení rozválíme do kříže. Na střed položíme tukovou kostku a zabalíme. Zabalené těsto necháme odležet 15 minut, vyválíme na plát (nesmí se potrhat). Překládáme 4X, necháme odležet 15 minut, vyválíme na plát, překládáme 3x, necháme odležet 15 minut, vyválíme a překládáme 4x. Hotové těsto uchováváme v chladu přikryté do druhého dne.

Vychlazené těsto si vyválíme do obdélníku a vykrojíme podle šablony dvě kola. První kolo si po obvodu pomašlujeme a na vnitřní část kola rozmažeme džem. Druhým kolem přikryjeme džem a obvod těsta spojíme. Na střed horního kola si položíme mističku a od středu nakrájíme prstence, které zatočíme. Před pečením pomašlujeme. Pečeme na 200 °C dozlatova. Ozdobte čerstvou malinou.

Dohotovení

Malinový džem100 g
Maliny na ozdobu50 g
Žloutek na pomašlování 1 ks