Citrónový dort

Citrónový dort

1 ks – 12 porcí

Korpus

Dort – korpus 
Mouka polohrubá400 g
Prášek do pečiva10 g (1 ks)
Sůl 2 g (1/4 lžičky)
Vejce 350 g (6 ks)
Cukr třtinový400 g
Jogurt bílý smetanový220 g
Citrónová kůra20 g (3 ks)
Citrónová šťáva40 g (2 ks)
Máslo rozpuštěné150 g

Technologický postup: vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt, citr. kůru, šťávu. Nakonec polohrubou mouku, kypřící prášek a rozpuštěné máslo. Pečte na 160 °C  40 minut. Nechte vychladnout 5 minut. Propíchejte korpus špejlí. Prolijte citrónovým sirupem.

Citrónový sirup 
Voda140 g
Citrónová šťáva140 g
Cukr krupice115 g

Technologický postup: suroviny promíchejte, dokud se nerozpustí cukr. Povařte jednu minutu. Prolijte teplý korpus. 

Poleva  
Citrónová šťáva40 g
Cukr moučka180 g

Technologický postup: promíchejte a přiveďte k varu, nechte trochu vychladnout. Polijte polevou dort.