Jahodový dort

Jahodový dort

Porcí 12 – 16 ks

Jahodové pyré 

Jahody očištěné, nakrájené300 g
Cukr krupice100 g
Špetka skořice 
Voda 100 ml
Citrónová šťáva ¼ ks

postup: dejte vařit vodu, jahody, cukr. Vše rozvařte. Pyré nesmí být ani moc tekuté ani husté. Odstavte ochuťte skořicí a citrónovou šťávou. Ponorným mixérem rozmixujte kousky rozvařených jahod. 

Piškoty 

Mouka hladká0,105
Cukr krupice0,105
Bílky 0,080
Žloutky 0,060
Cukr moučka na posypání piškotů 

postup: cukr krupici rozdělte na třetiny. Vyšlehejte do pevné pěny žloutky s 1/3 cukru krupice. Druhou misku lehce vymažte octem a v ní vyšlehejte bílky se 2/3 cukru krupice. Pevný sníh ručně, zlehka a krátce zamíchejte do vyšlehaných žloutků. Nakonec krátce a zlehka zamíchejte prosátou mouku. Stříkejte na pečící papíry širokou hladkou trubičkou. Připravené piškoty posypte před pečením cukrem moučkou. Předehřejte si pečící troubu a piškoty pečte asi 10 minut na 180 °C dozlatova. Připravte si formu na dort 26 cm. Na dno rozložte pečící papír a strany formy si obložte pásky pečícího papíru nebo fólie. Dno vyskládejte piškotem.

Čokoládový mousse 

Žloutky 120 g (6 ks)
Čokoláda hořká 67,4% Madagacar200 g
Cukr moučka100 g
Smetana 33%250 ml
Želatina plátková stříbrná 5 plátků

postup: na vodní lázni si rozpuste čokoládu. Ve studené vodě nechte nabobtnat želatinu. Na vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem moučkou do pevné hmoty. Vyždímejte si želatinu a zamíchejte jí do teplé pěny. Ručně zamíchejte i rozpuštěnou čokoládu. Nakonec vyšlehejte smetanu a přimíchejte jí do moussu. Čokoládový mousse vylijte na připravené piškoty ve formě. Pokud není mouusse příliš řídký, naskládejte na něj zbytek piškotů a část jahod.

Jahodový mousse

Jahodové pyré180 g
Smetana 33%210 ml
Mascarpone250 g
Želatina plátková stříbrná4 plátky
Citrónová šťáva10 g
Vanilkový cukr1 ks

postup:  ve studené vodě si nechte nabobtnat želatinu. Ohřejte si jahodové pyré, přimíchejte vyždímanou želatinu, citrónovou šťávu, jako poslední Mascarpone. vyšlehejte si smetanu a zlehka jí přimíchejte do krému. Mousse nalijte na piškoty a srovnejte horní plochu nožem. Dejte vychladit do druhého dne. 

Šlehačková náplň

Smetana 33%250 ml
Ztužovač do šlehačky 1 ks
Cukr moučka 30 g

postup: vyšlehejte vychlazenou smetanu se ztužovačem do šlehačky. Ke konci šlehání zašlehejte cukr moučku. Šlehačkou naplňte sáček se širší řezanou trubičkou a nastříkejte na obvod dortu větší pusinky.

Jahodová poleva

Jahodové pyré150 g
Želatina plátková stříbrná1 plátek

postup: želatinu si nechte nabobtnat ve studené vodě. Ohřejte si jahodové pyré, do kterého zamícháte vyždímanou želatinu. Vychladlé opatrně nalijte do středu dortu. 

Dohotovení

Jahody do dortu na piškoty150 g
Jahody na ozdobu400 g
Květy