Porcí 12 – 16 ks

Jahodové pyré
Jahody očištěné, nakrájené | 300 g |
Cukr krupice | 100 g |
Špetka skořice | |
Voda | 100 ml |
Citrónová šťáva | ¼ ks |
postup: dejte vařit vodu, jahody, cukr. Vše rozvařte. Pyré nesmí být ani moc tekuté ani husté. Odstavte ochuťte skořicí a citrónovou šťávou. Ponorným mixérem rozmixujte kousky rozvařených jahod.
Piškoty
Mouka hladká | 0,105 |
Cukr krupice | 0,105 |
Bílky | 0,080 |
Žloutky | 0,060 |
Cukr moučka na posypání piškotů |
postup: cukr krupici rozdělte na třetiny. Vyšlehejte do pevné pěny žloutky s 1/3 cukru krupice. Druhou misku lehce vymažte octem a v ní vyšlehejte bílky se 2/3 cukru krupice. Pevný sníh ručně, zlehka a krátce zamíchejte do vyšlehaných žloutků. Nakonec krátce a zlehka zamíchejte prosátou mouku. Stříkejte na pečící papíry širokou hladkou trubičkou. Připravené piškoty posypte před pečením cukrem moučkou. Předehřejte si pečící troubu a piškoty pečte asi 10 minut na 180 °C dozlatova. Připravte si formu na dort 26 cm. Na dno rozložte pečící papír a strany formy si obložte pásky pečícího papíru nebo fólie. Dno vyskládejte piškotem.

Čokoládový mousse
Žloutky | 120 g (6 ks) |
Čokoláda hořká 67,4% Madagacar | 200 g |
Cukr moučka | 100 g |
Smetana 33% | 250 ml |
Želatina plátková stříbrná | 5 plátků |
postup: na vodní lázni si rozpuste čokoládu. Ve studené vodě nechte nabobtnat želatinu. Na vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem moučkou do pevné hmoty. Vyždímejte si želatinu a zamíchejte jí do teplé pěny. Ručně zamíchejte i rozpuštěnou čokoládu. Nakonec vyšlehejte smetanu a přimíchejte jí do moussu. Čokoládový mousse vylijte na připravené piškoty ve formě. Pokud není mouusse příliš řídký, naskládejte na něj zbytek piškotů a část jahod.

Jahodový mousse
Jahodové pyré | 180 g |
Smetana 33% | 210 ml |
Mascarpone | 250 g |
Želatina plátková stříbrná | 4 plátky |
Citrónová šťáva | 10 g |
Vanilkový cukr | 1 ks |
postup: ve studené vodě si nechte nabobtnat želatinu. Ohřejte si jahodové pyré, přimíchejte vyždímanou želatinu, citrónovou šťávu, jako poslední Mascarpone. vyšlehejte si smetanu a zlehka jí přimíchejte do krému. Mousse nalijte na piškoty a srovnejte horní plochu nožem. Dejte vychladit do druhého dne.

Šlehačková náplň
Smetana 33% | 250 ml |
Ztužovač do šlehačky | 1 ks |
Cukr moučka | 30 g |
postup: vyšlehejte vychlazenou smetanu se ztužovačem do šlehačky. Ke konci šlehání zašlehejte cukr moučku. Šlehačkou naplňte sáček se širší řezanou trubičkou a nastříkejte na obvod dortu větší pusinky.

Jahodová poleva
Jahodové pyré | 150 g |
Želatina plátková stříbrná | 1 plátek |
postup: želatinu si nechte nabobtnat ve studené vodě. Ohřejte si jahodové pyré, do kterého zamícháte vyždímanou želatinu. Vychladlé opatrně nalijte do středu dortu.

Dohotovení
Jahody do dortu na piškoty | 150 g |
Jahody na ozdobu | 400 g |
Květy |

