Mandlový, medový dort

Mandlový, medový dort

1 ks

Těsto mandlové

Mouka hladká 150 g
Mandlová mouka 100 g
Kypřící prášek 7 g
Cukr krupice 120 g
Rozpuštěné máslo 205 g
Vejce 4 ks
Mandlová pasta 75 g
Med 75 g
Cukr s mandlovou příchutí 1 ks
Amaretto 3 lžička
Cukr s mandlovou příchutí 1 ks

postup: do rozpuštěného másla zamíchejte vejce, mandlovou pastu, mléko, med, cukr, cukr s mandlovou příchutí a dochuťte Amarettem. Nakonec metličkou zamíchejte mouku, mandlovou mouku a kypřící prášek.

 Troubu si nastavte na gril,  230  – 250 °C. Z pečícího papíru si vystřihněte dno. Olejem si přilepte vystřižený pečící papír na dno formy. Lžící si naberte těsto (asi dvě lžíce), které v malé vrstvičce rozetřete po pečícím papíře ve formě 20×20 cm. Dejte péci dozlatova. Mezi tím si připravte plech, na který dáte studenou mokrou utěrku. Vyndejte formu s upečeným těstem a položte celou formu na mokrou utěrku. Potřebujete schladit dno. Na upečenou placku nalijte další část těsta a dejte péci dozlatova (asi 3 minuty). Znovu opakujte asi 8-10 x. Poslední vrstvu posypejte sekanými blanšírovanými mandlemi. Upečený korpus nechte vychladnout.

Smetanový krém

Mascarpone 250 g
Smetana 33% 200 ml
Mandlová pasta 100% 1 lžíce
Cukr moučka 1 lžička

postup: vyšlehejte Mascarpone, smetanu a mandlovou pastu. Před koncem šlehání zašlehejte cukr moučku. Malé pusinky krému ozdobte vrchní část dortu. Dozdobte sekanou, praženou jádrovinou a zlatými plátky.

Dohotovení

Mandle pražené 150 g
Plátky zlata