Rumový dort s třešněmi

Rumový dort s třešněmi

Porcí 12 ks 1 dort

 

 

Piškoty

Mouka hladká 105 g
Cukr krupice 105 g
Bílky 80 g
Žloutky 60 g
Cukr moučka na posypání piškotů  

 

Postup: cukr krupici rozdělte na třetiny. Vyšlehejte do pevné pěny žloutky s 1/3 cukru krupice. Druhou misku lehce vymažte octem a v ní vyšlehejte bílky se 2/3 cukru krupice. Pevný sníh ručně, zlehka a krátce zamíchejte do vyšlehaných žloutků. Nakonec krátce a zlehka zamíchejte prosátou mouku. Stříkejte na pečící papíry širokou hladkou trubičkou. Připravené piškoty posypte před pečením cukrem moučkou. Předehřejte si pečící troubu a piškoty pečte asi 10 minut na 180 °C dozlatova

 

 

Rumový krém

Cukr krupice 40 g
Žloutky 150 g
Máslo 350 g
Cukr s rumovou příchutí Vitana 1 ks
Rum 40 g
   
Rozvar: voda 60 g
Cukr krupice 150 g

Postup: nejdříve si připravte teploměr nebo drátěné očko na cukerný rozvar. Dejte vařit vodu s cukrem. Cukerný rozvar během vaření nemíchejte. Mezi vařením vyšlehejte žloutky se zbytkem cukru. Pokud má cukerný rozvar 115 °C na teploměru nebo na očku řetízek zalévejte při šlehání vyšlehané žloutky. Šlehejte do chladného krému. Přidávejte povolené máslo a stále šlehejte. Krém zhoustne a našlehá se. Nakonec přilejte rum.

Jak poznat teplotu podle očka. Ponořte očko do cukerného rozvaru a do očka foukněte jako do bublifuku. Pokud se z očka budou vyfukovat bublinky, má rozvar teplotu okolo 112 °C, pokud se bude tvořit řetízek má teplotu okolo 116 °C. Dlouhý řetízek bude mít teplotu okolo 120 °C. Vyšší teploty očkem nenaměříte.

Dohotovení

Bílé víno 100 g
Čokoláda 100 g
Mandle plátky 50 g
Třešně 600 g

Postup: rozpuste čokoládu na vodní lázni. Spodek kulaté formy vyložte pečícím papírem. Nalijte na dno tekutou čokoládu a rozetřete. Ještě do tekuté čokolády naskládejte piškoty na celé dno. Připravte si bílé víno a štětečkem pokapejte piškoty ve formě. Naneste na piškoty připravený 1/3 rumového krému. Na krém naskládejte piškoty a prokapejte je vínem. Opakujte postup ještě dvakrát. Do střední části můžete vyskládat vypeckované třešně. Pokud vám zbyde trouchu krému, nechte si ho na omazání do druhého dne. Dort nechte zatuhnout do druhého dne. Druhý den vyndejte z formy a strany potřete zbylým krémem. Strany osypejte plátky mandlí. Na vrchní část vyskládejte omyté a osušené třešně.