30 ks
Kynuté těsto na uzle

Hladká mouka | 250 g |
Polohrubá mouka | 250 g |
Droždí sušené pekařské | 1 balíček |
Sůl | špetka |
Cukr krupice | 50 g |
Cukr s mandlovou příchutí | 1 ks |
Olej | 50 ml |
Žloutky | 2 ks |
Smetana 33% (mléko) | 250 ml |
Marcipán 40% | 150 g |

postup: ohřejte smetanu, přisypejte droždí, část cukru a polovinu mouky hladké. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve větší míse smíchejte zbytek mouky, sole, cukru, oleje, žloutků, nastrouhaného marcipánu a kvásek. Propracujte, dokud nebude v míse hladké těsto. Pokud se lepí na stěny, přidejte trochu mouky. Těsto nechte kynout na teplém místě. Vykynuté těsto, znovu propracujte a dejte znovu kynout. Tento postup ještě jednou zopakujte. Uzle budou vláčné i druhý den. Vykynuté těsto rozdělte na 30 dílků. Vytvarujte kuličky. Z kuličky vyválejte tenké válečky, které propletete do uzlů. Uzle nechte přikryté vykynout. Po vykynutí pomašlujte a posypejte plátky mandlí. Uzle pečte na 180 °C asi 8 -10 minut.
Dohotovení
Vejce na pomašlování | 1 ks |
Mandle plátky | 100 g |
